27 жовтня - святої Параскеви: що варто зробити жінці, а чого робити не можна

27 жовтня Православна церква шанує пам’ять Параскеви Сербської – християнської святої, яка прославилася своїм аскетизмом

У східних слов’ян свята Параскева тісно пов’язана з давнім язичницьким образом богині Мокоші. Її шанували як хранительку жіночих традицій, цілительку хвороб, заступницю вaгітних і породіль.

Параскева шанується як покровителька всякої жіночої зимової роботи. Саме від цього дня жінки приступали до зимових видів роботи: прядіння, тіпання льону, шиття, вишивання.

У день Параскеви з пшениці нового врожаю варили кашу, яку заправляли свіжою лляною олією. Під час обрядової трапези дякували Господу з свіже лляне масло і нове пшоно.

Головна заборона для цього дня – не можна прясти. За легендою, той, хто в день Параскеви сяде за прядку, буде рано позбавлений зору.

Як і Богородиці на Покрову, дівчата промовляли Параскеві молитви про заміжжя, гарного нареченого, щасливе сімейне життя, а також зцілення від жіночих хвороб, зубного, головного болю, лихоманки.

У народі називали Параскеву Грязнухою за те, що цей день зазвичай буває сирим, сльотавим, дощовим.

Народні прикмети на 27 жовтня

На Грязнуху не буває сухо.

Якщо в цей день на дорогах багато бруду, то через чотири тижні встановиться справжня зима.

Яскраве зоряне небо – до багатого врожаю.

Дощ у цей день обіцяє хороший врожай пшениці в наступному році. Якщо ж стоїть суха і вітряна погода, то наступний рік буде посушливим і неврожайним.

Похмура і сніжна погода віщує негоду в кінці травня.

Ліс інеєм покрився – в наступному році овес вродить.

Якщо на горобині багато ягід, наступне літо буде дощовим.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень