27 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: що не можна робити в це свято

27 вересня Православна церква відзначає Воздвиження Хреста Господнього

Основою для дня Воздвиження Хреста Господнього став переказ пізніх літ. Згідно із цим переказом, в 326 році н.е. біля підніжжя гори Голгофи, на якій розп’яли Ісуса, був знайдений той самий Голгофський хрест.

У народі говорили: «На Воздвиження тепло зрушиться, а холод насунеться. На Воздвиження осінь до зими швидше рухається».

І дійсно до цього часу наступала справжня осінь: сонце світить, але вже не зігріває своїм теплом, дме холодний, поривчастий вітер, птахи відлітають у теплі краї, а люди дістають теплі речі.

У цей день відбувається третя зустріч осені і добігає кінця бабине літо.

За народним переказами, 27 вересня відбувається битва між добром і злом, одна на іншу дві сили піднімаються. За допомогою Святого Хреста Господнього, який підіймається з земних надр, перемогу здобуває добро.

Так як Хрест – символ страждань, то день Воздвиження Хреста Господнього в народі вважався пісним.

З давніх-давен в це церковне свято відбувалися хресні ходи навколо селищ. Служили молебень, з іконами обходили поля, молячись про майбутній урожай. Ще молилися про хворих. Вірили, що якщо з вірою помолитися, то Животворящий Хрест і зі смертного ложа підніме.

За старих часів, щоб захистити від бід своє житло, худобу і зібраний урожай, на дверних одвірках і на комірних воротах випалювали хрести.

Існувало повір’я, що на свято Воздвиження не можна починати ніяких важливих і значних справ, тому що все розпочате в цей день або буде марним і безуспішним, або скінчитися повним провалом.

За спостереженнями наших предків, на це свято плазуни повзуть в теплі місця. З цієї причини люди на весь день ретельно замикали ворота, хвіртки і двері, щоб змії не заповзли у двір. З цієї ж причини на Воздвиження в ліс намагалися не ходити.

Цей день був небезпечним для походів в ліс не тільки через змій, а і через перевертнів, лісовиків та іншу нечисть. За легендою, лісовики збирали в одному місці звірів для огляду перед наступаючою зимою. Людині, котра зустрілася їм, вони могли завдати шкоди.

З цієї дати починалася черга веселих осінніх вечірок – «капусників», які тривали два тижні. Справляли їх не тільки жителі сіл, а й городяни. Дівчата, одягнувшись в кольорову святкову одежу, ходили по домівках капусту рубати. Неодружені чоловіки приглядали собі наречених.

Народні прикмети на 27 вересня

Якщо дме північний вітер, то літо теплим буде.

Заморозки з ранку – до ранньої зими.

Якщо погода ясна і тепла, то холоди настануть нескоро.

Різко похолодало – весна ранньою буде.

Північний вітер – до спекотного літа.

Побачивши на землі незрозумілі сліди, не можна їх переходити. Вважали, що ці сліди можуть належати лісовій нечисті. Хто їх перейде, той скоро важко захворіє.

Людина, яка заблукала у цей день в лісі, повинна зняти з себе одяг, струсити його і прочитати молитву. Вважається, що це допоможе їй знайти швидше дорогу і вбереже від зустрічі з лісовиком.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень