26 квітня - Страсна п'ятниця: що не можна робити у цей день

Страсна п'ятниця – найстрогіший день Страсного тижня. У 2019 році вона припадає на 26 квітня.

У Страсну п'ятницю дотримуються особливо суворого посту, не можна веселитися і виконувати важку роботу. Віруючі люди намагаються в цей день повністю відмовитися від їжі.

Лише ввечері дозволяють з’їсти хліба та випити воду. 

Не можна веселитися, ходити в гості, влаштовувати гучні вечірки у цей день. П'ятниця перед Світлим Воскресінням - скорботний день пам'яті про земні страждання Ісуса Христа, тому не варто відвідувати розважальні заходи.

Хто в Страсну п'ятницю сміється, той весь рік плакатиме,
– каже народна приказка.

У цей день не можна виконувати хатню роботу: ні шити, ні різати, ні прибирати. Слід завершити усе прибирання у Чистий четвер. Не можна працювати і на землі. Українці вірили, що якщо посіяти чи посадити щось в цей день, то врожаю не буде.

За повір'ям, у Cтрасну п’ятницю треба відмовитися від стрижки та фарбування волосся чи будь-яких інших косметичних процедур.

Не можна вживати спиртні напої. За повір'ям, той хто в Страсну п'ятницю вип'є алкоголь, призвичаїться до нього до кінця життя.

Також в цей час не проводяться весілля, хрещення і вінчання.

Проте, є винятки, які діють протягом всього посту. У Страсну п'ятницю вагітні і годуючі жінки, діти, старі, хворі і мандрівники можуть не дотримуватися посту.

Що потрібно зробити у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння та помолитися. Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу на наступний рік.

Хоч у Страсну п'ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.

Під час Страсного тижня заборонено відмовляти в допомозі тому, хто просить. Вважається, що в цей період з проханням до людей звертається сам Бог.

Прикмети у Страсну п'ятницю

В давнину вважали, що якщо в це день небо зоряне – буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто буде неврожай.

У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що якщо хтось плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.

Прати у Велику п'ятницю не можна. Існує повір'я, що якщо у цей день випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ный з'являться сліди крові.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень