Що не можна робити 23 листопада, у день шести святих: народні прикмети

В цей день церква вшановує шість апостолів

23 листопада Свята Церква згадує пам'ять святих апостолів від 70-ти Єраста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія, святого мученика Ореста лікаря та священномученика Мілія, єпископа Перського.

Інші назви свята: «Родіон», «Родіон Льодолом», «День Ераста», «Міцний наст» 

У народі була поширена традиція йти зранку до церкви і приносити з собою хліб із сіллю для їхнього освячення. Пізніше ними годували домашню худобу, і, за повір'ям, домашні тварини після цього повинні бути більш витривалими і здоровими.

Після обіду люди обов’язково з’їдали по шматочку освяченого хліба з сіллю, щоб відігнати від себе злих духів.

Мисливці йшли на промисел, а ось рибалки чекали більш холодної погоди. Лід, що утворився на водоймах, був ще тонким. З цієї дати чекали вже справжніх морозів.

На Ераста і Родіона намагалися ввечері без особливої потреби з дому не виходити. Домочадці збиралися біля печі за домашньою роботою, розмовляли, ділилися планами на майбутнє.

23 листопада було прийнято допомагати бідним і мандрівникам. Їм давали їжу і ділилися одягом. Вірили, що жебраки ближче знаходяться до Бога і через них Господь краще почує молитву і допоможе.

Якщо в цей день трапиться сильна негода, то потрібно вийти на ганок і низько вклонитися землі. Стародавні слов'яни вірили, що негода викликана тим, що Земля розлютилася на людей, і хоче їх покарати.

Якщо 23 листопада пригостити людину, з якою ви зараз не дуже ладите, освяченим хлібом, то скоро відносини налагодяться.

Що не можна робити 23 листопада

Краще не надягати темний або сильно поношений одяг. Вважається, що це відлякає удачу.

Не рекомендується з'ясовувати стосунки і влаштовувати розбір польотів. В іншому випадку вся тиждень піде шкереберть і багато що із задуманого не вдасться реалізувати.

У цей день не варто розмовляти з незнайомцями, говорили наші пращури. Вони були впевнені, що ймовірність пристріту 23 листопада вкрай висока. Тому при можливості не виходили з дому.

Не позичайте 23 листопада нічого сусідам, адже можете віддати щастя. 

Починати нові справи в цей понеділок не заборонено, однак, за повір'ями, удачі в них не буде. З'явиться безліч перешкод на шляху до мети і в результаті доведеться витратити набагато більше сил, ніж планувалося.

Народні прикмети на 23 листопада

Вранці видно іній – до морозу.

Вітряна погода – до похолодання і хуртовини.

Випало багато снігу – до теплої зими.

Туман по землі стелиться – до потепління.

Якщо горобці голосно цвірінькають, то відлига не за горами.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень