Яких п'ятьох заборон дотримуються на Другу Пречисту: народні прикмети

21 вересня - Різдво Пресвятої Богородиці

Це свято також ще називають Другою Пречистою, Осенинами (за народним календарем цього дня настає осінь) та Оспожинками (адже селяни зазвичай відзначають свято врожаю).

Народження і земне життя Матері Божої не описується в жодному із чотирьох Євангелій. Дізнатися про нього можна з апокрифічного Євангелія Іакова II століття.

Згідно з переказами, Діва Марія народилася в сім'ї, яка довгий час не могла мати дітей та просила про це Бога. Натомість батьки дали обітницю присвятити дитини Господу, тому віддали Марію до Єрусалимського храму.

21 вересня християни йдуть до храмів, де відбуваються урочисті богослужіння. У молитвах вони звертаються до Богородиці й просять у неї захисту і благословення.

Друга Пречиста також традиційно вважається і жіночим святом. Жiнки, у яких немає дiтей, накривають святковий стіл i запрошують бiдних – "щоб молилася Богородиця за їхніх дiтей".

Вважається, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей у цей день мають особливу силу.

Також на це свято здавна припадає останній термін заготівлі “чарівного” зілля. Вважалося, що зібрані між Першою (Успіння Пресвятої Богоролиці – 28 серпня) і Другою Пречистими святами приворотні трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки.

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. "Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста", - йдеться в прислів’ї.

З давніх часів також в Різдво Пресвятої Богородиці жінки рано-вранці намагалися піти на водойму. Вважалося, що якщо жінка в цей день вмиється водою до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. А для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

Чого не можна робити 21 вересня

Сьогодні дотримуються посту, тому не можна їсти м'ясо і пити алкоголь. 

У свято Різдва Пресвятої Богородиці не можна сваритися, бажати зла іншій людині або думати про когось погано. Помисли цього дня повинні бути чисті.

Заборонено також відмовляти у проханні про допомогу.

Цього дня заборонено влаштовувати пишні святкування.

На Другу Пречисту також не рекомендовано займатися важкою фізичною працею – роботу по дому, в саду та на городі варто відкласти на потім.

Народні прикмети на 21 вересня

Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то осінь буде тепла і ясна, без рясних дощів.

Якщо небо буде похмурим у цей день – то осінні холоди прийдуть із дощами.

День видався ясним – такою буде погода до кінця жовтня.

Вранці на Різдво Пресвятої Богородиці туман – до дощів.

Вранці йде дощ, то буде лити він ще 40 днів, а зима видасться холодною.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень