18 січня - Водохресний святвечір: звичаї, прикмети та заборони свята (ФОТО)

У народному календарі 18 січня називають Водохресний святвечір, Голодний вечір або Голодна кутя

Водохресний святвечір – це вечір-приготування напередодні великого церковного свята Водохреща. У цей час проводять обряди, пов’язані з освяченням води. У цей період припинялися веселощі і рясні застілля. 

18 січня - пісний день, до вечора заведено пити тільки воду.

Повернувшись з ранкової літургії у храмі, беруться за прибирання житла і приготування страв для вечері — обов’язково варять узвар із сушених фруктів, ліплять вареники з грибами, запікають картоплю і подають все з квашеною капустою.

Коли всі повертаються з храму після вечірньої служби, глава сім’ї окроплює кімнати в будинку святою водою, потім дає випити води всім потроху і лише після цього починається трапеза. 

Господар будинку перед Святою вечерею повинен на дверях намазати крейдою хрести. Таким чином оберігали будинок від нечистої сили.

Хрещення – остання ніч для проведення святочних ворожінь. Дівчата виходили гадати за ворота на першого зустрічного:

  • зустріти молодого хлопця – до заміжжя;
  • старого – до неприємностей.

 

Дівчата перед сном розчісували волосся чистим гребенем, обв’язаним стрічкою. Потім його клали під подушку зі словами: «Хто прийде мене причесати?». Уві сні мав суджений з’явитися.

Водохресний вечір вважався часом розгулу нечистої сили. Згідно з повір’ям, чорти особливо небезпечні в певний час з 12 до 3 годин ночі (диявольська година), а також на Святки і напередодні Купали. 

Водохресний вечір – час приготування вірян до великого свята Хрещення Господня, яке відрізняється пишністю та урочистістю. Здійснюється два обряду освячення води:

  • напередодні Хрещення – всередині церкви;
  • в день Хрещення – на найближчому озері або річці.

Опівночі на Хрещення йшли за водою на річку. Згідно з повір’ям, вода в цю пору в річках колишеться. Увечері в чашу наливали воду. Якщо опівночі вона сама колихнеться – це добра ознака, людина побачила явище Господнє.

Згідно з повір’ям, сніг, зібраний в ввечері напередодні Хрещення, допомагає зцілювати хвороби. Люди вмивалися снігом, а талу воду довго зберігали, використовуючи її для господарських потреб і для вмивання. Дівчата, щоб їхня шкіра була білою і гладкою, брали сніг і обтирали обличчя.

Вірили, що якщо зібраний у Водохресний святвечір сніг кинути в колодязь, вода в ньому протягом усього року не зіпсується і не пересохне. Ще набирали сніг в банки для вибілювання полотен.

Вважається, що водохресна вода може простояти багато років і не зіпсується. Але якщо в будинку постійно відбуваються сварки і скандали, то вона прийде в непридатність вже через місяць.

Що не можна робити 18 січня

У цей день не можна лаятися і ображатися на когось. Постарайтеся пробачити кривдників і мислити позитивно.

Вода, зібрана на Хрещення, має сильну енергетику. Змішувати водохресну воду зі звичайною не рекомендується, інакше вона втратить свої лікувальні властивості. Під час збору води заборонено лаятися і думати про щось погане.

Напередодні свята і на Хрещення не можна брати або давати в борг. В іншому випадку весь рік людина буде бідувати .

Народні прикмети на 18 січня

На Водохресний вечір йде сніг – чекайте хорошого врожаю зернових культур.

Дме сильний південний вітер – літо буде дощовим.

Вранці йде сніг – буде багато гречки і хліба.

Чути голосний гавкіт собак – весь рік полювання та риболовля будуть вдалими.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень