18 січня - Водохресний святвечір: що не можна робити у цей день

У народному календарі 18 січня називають Водохресний святвечір, Голодний вечір або Голодна кутя

Водохресний святвечір – це вечір-приготування напередодні великого церковного свята Водохреща. У цей час проводять обряди, пов’язані з освяченням води.

У народі 18 січня ще називали Голодна кутя або Голодний вечір. У цей період припинялися веселощі і рясні застілля. 

18 січня – остання ніч для проведення святочних ворожінь. Дівчата виходили гадати за ворота на першого зустрічного:

зустріти молодого хлопця – до заміжжя;

старого – до неприємностей.

Щоб дізнатися, в якій стороні живе майбутній чоловік, дівчина знімала чобіт або черевик і кидала взуття через паркан або перешкоду. Дивилася, в який бік носок покаже, звідти нареченого і чекай.

Дівчата перед сном розчісували волосся чистим гребенем, обв’язаним стрічкою. Потім його клали під подушку зі словами: «Хто прийде мене причесати?». Уві сні мав суджений з’явитися.

«Водохресний вечір» вважався часом розгулу нечистої сили. Згідно з повір’ям, чорти особливо небезпечні в певний час з опівночі до 3 годин ночі (диявольська година), а також на Святки і напередодні Купала.

Водохресний вечір – день суворого посту і покаяння, що готує віруючих до великого свята Хрещення Господня, яке відрізняється пишністю та урочистістю. Здійснюється два обряди освячення води:

напередодні Хрещення – всередині церкви;

в день Хрещення – на найближчому озері або річці.

Обов’язковими стравами були кутя, вівсяний кисіль і млинчики. На Хрещення млинці ставили в хлів, щоб домовика задобрити і забезпечити добробут для домашньої худоби.

Опівночі на Хрещення йшли за водою на річку. Згідно з повір’ям, вода в цю пору в річках колишеться. Увечері в чашу наливали воду. Якщо опівночі вона сама колихнеться – це добрий знак.

Водохресний святвечір: що не можна робити?

У цей день не можна прибирати в будинку, прати білизну в річці, лаятися і ображатися на когось. Постарайтеся пробачити кривдників і мислити позитивно.

Вода, зібрана на Хрещення, має сильну енергетику. Змішувати водохресну воду зі звичайною не рекомендується, інакше вона втратить свої лікувальні властивості. Під час збору води заборонено лаятися і думати про щось погане.

Вважається, що водохресна вода може простояти багато років і не зіпсується. Але якщо в домі постійно відбуваються сварки і скандали, то вона прийде в непридатність вже через місяць.

Напередодні свята і на Хрещення не можна брати або давати в борг. В іншому випадку весь рік людина буде бідувати .

Народні прикмети на 18 січня

Снігопад 18 січня – добрий знак. Бджоли добре роїтися будуть.

Сніг, що випав рано вранці, обіцяє хороший врожай ранньої гречки, в полудень – середньої, ввечері – пізньої.

Чисте небо у водохресну ніч – до багатого врожаю гороху.

Сяючі зірки на небі – до хорошого врожаю хліба.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень