16 жовтня - святого Діонісія: звичаї і прикмети дня

16 жовтня Православна церква відзначає пам’ять священномученика Діонісія Ареопагіта – афінського мислителя і християнського святого

Наші предки вважали, що в день Дениса (український варіант грецького імені Діонісій) слід остерігатися лихого ока. Була і вдало підібрана рима до імені святого: «Денис – лихого ока бережись».

За старих часів вірили, що в день Дениса Позимнього потрібно побоюватися шабашу нечистої сили. У цей період особливо лютують осінні лихоманки. 

За народним повір’ям, живуть осінні лихоманки в болотах і літають до житла людини. Щоб захистити себе від них, потрібно носити в кишені осикову кору або осиковий сучок

Осику вважали гарним засобом не тільки від лихоманок. Наприклад, при головному болю осикове поліно під час сну клали під голову, а при хворобі ніг – під ноги.

Народні прикмети на 16 жовтня

На Дениса зазвичай чекали першого морозу. Якщо цей день видався теплим, то раніше Артем’єва дня (2 листопада) мороз не вдарить.

Якщо домашня худоба до вечора розревілася, гряде негода.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень