15 лютого - Стрітення Господнє: звичаї, прикмети та заборони свята (ФОТО)

Православна церква 15 лютого відзначає одне з дванадцяти найважливіших християнських свят – Стрітення Господнє

Історія свята

 

Свято встановлене церквою в пам’ять про те, що Діва Марія і Йосип на сороковий день після Різдва Христового прийшли з немовлям в Єрусалимський храм, щоб принести подячну жертву Господу за свого первістка.

У храмі в цей час перебував праведний Симеон, якому за те, що він засумнівався в словах пророка Ісаї про появу на світ Спасителя від Діви, призначено було жити до тих пір, поки не упевниться у виконанні пророцтва. У цей день він прийшов у храм і коли туди внесли Дитину-Ісуса, духовно узрів в ньому Спасителя людства, взяв Його на руки і сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико …».

Слово «стрітення» перекладається як зустріч. Стрітення – це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом.

Традиції

 

Наші предки цей день вважали першою зустріччю весни. У народі говорили: «Стрітення – зима з весною і літом зустрілися».

За народними уявленнями, 15 лютого зима бореться з літом, кому йти назад, а кому – вперед. З цього дня і до 18 березня – перелом зими.

Селяни 15 лютого пекли пиріжки у вигляді пташок-жайворонків, які символізували закінчення холодів і наступ теплої пори року, а ще обходили свої будинки з іконою Стрітення Господнє або Спаса. Після обходу всі члени сім’ї ставали на коліна і молилися.

Звичаї

 

Існував звичай на Стрітення носити свічки до церкви для освячення. Називалися ці свічки «громницями». 

Селяни з церкви поверталися із запаленою «громницею» і здійснювали обряд обнесення навколо столу хліба і свічки.

У народі громничним свічкам приписували магічну здатність відганяти нечисту силу, блискавку і грім, дощ і град. Тому в грозу, щоб уникнути удару блискавки, запалювали «громницю».

Стрітенську свічу давали в руки вмираючій людині, щоб відігнати демонів. Також за допомогою неї відганяли лихоманок – демонів хвороби у вигляді жінок. 

Заборони

 

У Стрітення забороняються будь-які роботи, крім тих, що служать людям на благо. Гріховним заняттям вважається заробляння грошей. Виняток становлять професії, спрямовані на допомогу людям.

Не потрібно вживати спиртні напої, які затуманюють людський розум і роблять людей залежним від шкідливих звичок.

Існує заборона на домашні справи. Прання та прибирання слід проводити в будні дні. У церковні свята заведено присвячувати час Господу і молитвам для пошуку праведного шляху і очищення душі. Ще цей час для здійснення добрих вчинків і спілкування з близькими людьми.

Не можна лаятися і вживати лайливі слова. Лихослів’я – один із смертних гріхів, який руйнує зв’язок людини з Вищими силами і позбавляє її захисту і заступництва.

Заборона з приводу купання стосується лише лазні — адже щоб помитись у лазні, потрібно було працювати: колоти дрова, носити воду, тощо. Щодо звичайного сучасного душу ніяких заборон немає.

Також не радили на Стрітення вирушати у далеку мандрівку. Через мінливу погоду у цей період мандрівника могли спіткати різні неприємності, тож люди раніше остерігались далекої дороги. Існувало навіть прислів’я: “На Стрітення вирушиш в дорогу – скоро додому не повернешся”.

Ще одна цікава заборона – класти у цей день гроші на кухонний стіл. Вірили, що тоді удача від вас відцурається, а гроші буквально будуть витікати крізь пальці.

Прикмети 

 

Яка погода на Стрітення – такою і весна буде.

Відлига в цей день – до ранньої і теплої весни.

Сніг на Стрітення – весна буде затяжна і дощова.

Холоди прийшли 15 лютого – весна буде холодна.

Якщо мете сніг, то хліб вродить.

Тиха і сонячна погода – до хорошого урожаю льону.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень