15 лютого — Стрітення Господнє: що не можна робити у це свято

Православна церква в цей день відзначає одне з дванадцяти найважливіших християнських свят

Свято встановлене церквою в пам’ять про те, що Діва Марія і Йосип на сороковий день після Різдва Христового прийшли з немовлям в Єрусалимський храм, щоб принести подячну жертву Господу за свого первістка.

Наші предки цей день вважали першою зустріччю весни. У народі говорили: «Стрітення – зима з весною і літом зустрілися».

За народними уявленнями, 15 лютого зима бореться з літом, кому йти назад, а кому – вперед. З цього дня і до 18 березня – перелом зими.

Селяни 15 лютого пекли пиріжки у вигляді пташок-жайворонків, які символізували закінчення холодів, а ще обходили свої будинки з іконою Стрітення Господнє або Спаса. Після обходу всі члени сім’ї ставали на коліна і молилися.

Існував звичай на Стрітення носити свічки до церкви для освячення. Називалися ці свічки «громницями». Люди з церкви поверталися із запаленою «громницею» і обходили із нею навколо дому.

У народі громничним свічкам приписували магічну здатність відганяти нечисту силу, блискавку і грім, дощ і град. Тому в грозу, щоб уникнути удару блискавки, запалювали «громницю». 

Що не можна робити 15 лютого?

У Стрітення забороняються будь-які роботи, крім тих, що служать людям на благо. Гріховним заняттям вважається заробляння грошей. Виняток становлять професії, спрямовані на допомогу оточуючим.

Не потрібно вживати спиртні напої.

Існує заборона на домашні справи. Прання та прибирання слід проводити в будні дні. Цей час для здійснення добрих вчинків і спілкування з близькими людьми.

Не можна лаятися і вживати лайливі слова. Лихослів’я – один із смертних гріхів, який руйнує зв’язок людини з вищими силами і позбавляє її захисту і заступництва.

У минулі часи в дні церковних свят існувала заборона на купання.

Народні прикмети на 15 лютого

Яка погода на Стрітення – такою і весна буде.

Відлига в цей день – до ранньої і теплої весни.

Сніжок на Стрітення – весна буде затяжна і дощова.

Холоди прийшли 15 лютого – весна буде холодна.

Якщо мете сніг, то хліб вродить.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень