Чому 15 січня наші предки не їли м'яса: народні прикмети

15 січня відзначають День Сильвестра або Куряче свято

Морози у ці дні посилюються, але дні стають набагато довшими. Найчастіше 15 січня починають мести хуртовини, вдаряють морози.

Говорили: «На Сильвестра день пиебуває, а мороз - міцнішає».

У храмах 15 січня відбуваються богослужіння, які присвячені Святому Сильвестру Римському - святителю і єпископу. У народі Сильвестр був відомий як покровитель домашньої птиці, особливо курей.

Тому15 січня селяни чистили курники, окурювали їх запашними травами, а також годували птахів. Маленьким дітям давали особливе частування у вигляді півників - випічку, приготовану за спеціальним рецептом.

15 січня так і називали - «Куряче свято». Вважалося, якщо в курнику 15 січня повісити круглий камінчик на мотузочці з отвором посередині, то домашня птиця не буде хворіти.

На Сильвестра намагалися не їсти м'яса. Особливо це стосувалося птиці - наші предки вважали, що робиться це, щоб щастя з хати не випорхнуло.

Жінки у цей день ворожили, використовуючи цибулини. Посипали сіллю 12 цибулевих часточок і залишали на столі на всю ніч. Вранці дивилися, скільки цибулин змокло - стільки місяців у році і будуть дощовими.

Народні прикмети на 15 січня

Півні починають рано співати - чекай відлиги

Якщо ввечері 15 січня на небі з'явилися хмари, то це обіцяє переміну погоди

Якщо місяць на небі яскравий і з гострими рогами, то на наступний день буде вітряна погода

Якщо на Сильвестра трапляється буря - чекай сильних морозів у найближчі дні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень