13 грудня – Андрія Первозванного: звичаї та прикмети дня

Сьогодні церква вшановує пам’ять Андрія Первозванного – одного з 12 апостолів

Апостол Андрій вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя. Дівчата звертаються до святого з проханням дати хорошого нареченого і допомогти в майбутньому укласти щасливий шлюб. 

13 грудня було прийнято пекти калиту – коржик з білого тесту, який уособлює сонце. Дівчата вірили, що калита символізує щасливий шлюб. Усередині коржа робили отвір, щоб можна було його підвісити на стрічку.

Увечері дівчата запрошували на вечерю хлопців. Пригощали їх пиріжками, голубцями та варениками. Хлопці ж намагалися відкусити шматочок від підвішеної до стелі калити і, таким чином, пройти обряд посвячення в доросле життя.

Знахарі і цілителі вважали цей день своїм святом. Вони проводили різні лікувальні і магічні обряди, а відвідувачів у них було в цей день хоч відбавляй.

Селяни в цей день робили ополонку і прислухалися до шуму води. Якщо було тихо, то зима буде м’яка і тепла. Якщо ж вирує і шумить водиця, то будуть морози, хуртовини та бурі.

День Андрія Первозванного: що не можна робити

З Андрія Первозванного і до Хрещення не можна ткати і прясти.

Можна сходити в гості або запросити гостей у свій дім. Так як день випадає на Різдвяний піст, то актуальним буде приготування рибних страв, якими пригощають домочадців і гостей.

Пити горілку та інші алкогольні напої не рекомендується. Також не можна лихословити, лаятися і пліткувати. Постарайтеся провести день в позитивних думках і молитві.

Народні прикмети на 13 грудня

Ясний і морозний день – до багатого врожаю.

Сніг, який випав на Андрія, може до самого квітня лежати.

Вугілля на каганці крутиться – до морозів.

Якщо кішка активно вмивається, то погода буде холодною і ясною.

Хмари швидко і низько пливуть – до холоднечі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень