10 порад для перепланування квартир у новобудовах (ФОТО)

Перепланування квартири – це внесення змін у житловий простір без втручання в опорні стіни. Такі будівельні роботи можна проводити без отримання дозволу. Тоді як при реконструкції потрібно оформлювати дозвільну документацію.

Перепланування роблять у різних типах квартир. Для однокімнатної чи двокімнатної оселі така потреба може виникнути, якщо є бажання більш ефективно використовувати квадратні метри, створивши функціональне планування. У помешканнях з великою площею власник може облаштувати кімнати на власний розсуд, змінивши їх розмір, розміщення, призначення тощо.

Секрети зручного перепланування квартири

 

Є цікаві та популярні варіанти перепланування, які допоможуть зробити ваше життя у придбаній квартирі справді комфортним. Якщо ж хочеться уникнути серйозних ремонтних робіт у новому помешканні, доцільно ознайомитися з новобудовами Рівного та функціональними плануваннями квартир на DOM.RIA.

Об'єднання ванни та санвузла

 

Це вдалий варіант для малогабаритних осель і один із найпростіших способів розширити ванну кімнату. Демонтаж перегородки та перепланування трубопроводу допоможе зробити простір більш комфортним і організованим. До того ж, можна заощадити на дверях.

Перш ніж почати роботи з перепланування, потрібно дізнатися, яка стіна розміщена між ванною і туалетом. Опорні стіни в техпаспорті відрізняються більшою товщиною. Якщо це лише перегородка, її можна знести самовільно й узаконити пізніше. Процедура передбачає оформлення нового техпаспорта та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з отриманням виписки.

Приєднання балкона до кухні або кімнати

 

Це дуже поширений спосіб розширення корисної площі квартири. Однак він передбачає демонтаж фасадної стіни новобудови й перестановку інженерних мереж (винесення радіаторів опалення на лоджію). Тому це вважається реконструкцією, що вимагає отримання відповідного дозволу.

Приєднуючи балкон до кухні або кімнати з втручанням в опорну стіну, потрібно спочатку розробити проєкт реконструкції. Коли проєкт буде готовий, доведеться звернутися до ДАБІ й зареєструвати документ про початок будівельних робіт. Отримання дозволу означає, що можна проводити запланований ремонт.

Об'єднання кухні й кімнати (коридору) в єдиний простір

Об’єднання кухні з житловою кімнатою або коридором – найпопулярніший метод розширення. Хтось планує таким чином організувати кухню-вітальню, хтось – збільшити кухонну зону й зробити її зручнішою.

Якщо в помешканні між кухнею та кімнатою – не капітальна стіна, а перегородка, а на кухні стоїть електрична плита, розширення приміщення можна провести без оформлення дозволу. Якщо у плані видно, що стіна опорна, об’єднання проводять з обов’язковим укріпленням. При використанні газової плити доведеться розділити кухню та житлову кімнату зсувною перегородкою.

Законодавство не передбачає заборон при об’єднанні кухні з нежитловими приміщеннями – коридорами або коморами.

Розширення ванної кімнати завдяки коридору

 

Якщо площа ванної кімнати маленька, але є досить просторий коридор, з’являється можливість збільшити санвузол за допомогою приєднання частини площі передпокою. Це нежитлова частина оселі, тобто облаштовувати тут «мокрі зони» можна.

Розширення ванної кімнати завдяки коридору зазвичай не потребує оформлення відповідного дозволу. Варто переконатися, що стіни не опорні, перевіривши техпаспорт квартири.

Заміна ванни на душову кабіну

 

Це простий і не радикальний спосіб заощадити простір ванної кімнати. Замінивши ванну душовою кабіною, можна отримати більше вільної площі, що дозволить без проблем розмістити пральну машину з сушкою, шафу або інші потрібні речі. Для проведення таких ремонтних робіт не треба отримувати дозвіл.

Об'єднання вітальні з коридором

 

Найчастіше саме у двокімнатних або трикімнатних квартирах виникає ідея об’єднати вітальню з коридором. Таке рішення виконується заради збільшення корисної площі помешкання. Відсутність ізольованого коридору не вважається недоліком і все частіше з’являється в дизайні інтер’єру.

Згідно з Житловим кодексом, дозволяється збільшувати кімнати завдяки приєднанню коридору, якщо при проведенні будівельних робіт не зачіпаються капітальні стіни. Узаконити такі зміни можна постфактум.

Поміняти місцями кухню та житлову кімнату

Коли мешканці квартири більше часу проводять у кухні, є сенс перенести її в більшу кімнату. Відповідно вітальня облаштовується на місці кухні. Такий варіант найчастіше використовують власники однокімнатних помешкань.

Складність такого варіанта перепланування полягає в необхідності перенесення труб водопостачання та електрики. До того ж, ремонт можна почати лише після погодження та узаконення.

У деяких випадках зробити таке перепланування неможливо: якщо в результаті перенесення під кухнею виявиться житлова кімната сусідів знизу. Ті, хто живуть у дворівневій оселі, на першому поверсі або над магазином, можуть втілити таку ідею в життя.

Формування арок і проходів між кімнатами

 

Для часткового об’єднання кімнат можна зробити арку або відкритий прохід між ними. Таким чином інтер’єр вийде більш витонченим і візуально збільшиться житловий простір. До того ж, арка надає великій кімнаті затишного вигляду.

Формування арок і проходів у вже наявних дверних отворах не передбачає змін у плануванні квартири, тому не вимагає офіційного дозволу відповідних інстанцій. Якщо ж у планах перенести дверний отвір, це вважається реконструкцією, яку виконувати без дозвільної документації незаконно.

Зміна розташування входів у квартиру та віконних прорізів

 

Якщо кімнати об’єднують або заплановане нестандартне розміщення меблів, вхід у квартиру або вікна можуть не вписуватися в новий план. У такому випадку їх можна спробувати перенести. Це підпадає під визначення реконструкції, тому без дозволу проводити будівельні роботи не можна. Після завершення доведеться ще й замовити новий техпаспорт і заново оформити право власності.

Найчастіше змінюють розташування входу в помешкання власники квартир на першому поверсі. Такий варіант поширений, коли житло переводять у статус комерційної нерухомості або просто хочуть відгородитися від сусідів.

Відмовити в перенесенні вікон і входу можуть, якщо будинок має історичну цінність або ж розташований у центрі міста.

Прибудова балкону або кухні

 

Для розширення житлової кімнати або створення окремої їдальні жителі першого поверху можуть зробити прибудову. Такі роботи розглядаються як втручання в конструкцію новобудови, тому для них треба отримати дозвіл.

Плануючи прибудувати балкон до квартири на першому поверсі, варто пам’ятати і про те, що доведеться розв’язувати питання користування земельною ділянкою. За законом прибудинкова територія належить усім мешканцям і не є власністю якоїсь окремої особи.

Що не можна робити при переплануванні квартири

Якщо у планах виконати перепланування оселі, потрібно чітко розуміти, що можна робити в багатоповерховій новобудові, а що – не можна. Головна заборона – самовільне втручання в опорні стіни. Також не можна робити наступне:

  • змінювати розміри вікон і балконних дверей;
  • розміщувати не житлові кімнати над житловими;
  • зменшувати або демонтувати вентиляційні короби;
  • повністю прибирати двері до кухні при наявності газової плити;
  • збільшувати площу санвузла завдяки житловим приміщенням;
  • влаштовувати теплу підлогу, використовуючи центральну систему опалення;
  • розміщувати вхід у санвузол із житлової кімнати або кухні, якщо він один у квартирі.
     

Перед виконанням перепланування варто звернутися до спеціалістів, щоб переконатися, що запланований ремонт не вважається реконструкцією і не підлягає обов’язковому оформленню дозволу.

Розумне перепланування помешкання дає змогу зробити його більш функціональним і комфортним для проживання. Об’єднання санвузла або його розширення завдяки коридору, оформлення арок між кімнатами у наявних дверних отворах, заміну ванни на душову кабіну можна виконати досить швидко.

Якщо ж ви запланували прибудувати балкон, об’єднати вітальню з кухнею або ж хочете облаштувати окремий вхід у квартиру, будьте готові до довгого юридичного оформлення і «біготні» з документами.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень