10 важливих фраз батьків, щоб дитина росла впевненою в собі

Говоріть їх щодня дітям

1. «У тебе все вийде!»

Дитині надважливо знати, що батьки в неї вірять. Це надає сил і натхнення. 

2. «Результат не вплине на мою любов до тебе, вона є абсолютною»

У щасливих родинах діти відчувають батьківську любов. Водночас дуже важливо і чути цю просту фразу: «Я тебе люблю». І дитина має розуміти, що ця любов не вимірюється її досягненнями. 

3. «Звучить неймовірно!»

Частіше показуйте дитині, що вам подобаються її ідеї. Маленьким особистостям дуже важливо знати, що вони вигадують щось дійсно цікаве, те, що має потенціал. 

Аналогічно й із захопленнями, хобі та починаннями: якщо ви бачите, що дитина палко хоче чимось займатися – просто підтримайте її.

4. «Чим я можу тобі допомогти?»

В жодному разі не намагайтеся забрати на себе те, що дитина хотіла і має зробити самостійно. Проте ви можете поцікавитися, чи потребує вона вашої допомоги в певному аспекті. Особливо, якщо це перший досвід – важливо розуміти, що поруч надійний партнер, який завжди може підказати й допомогти.

5. «Розповім тобі історію з власного досвіду...»

У момент відчаю, який рано чи пізно настає у кожної дитини, підтримайте її власною історією з життя. Можливо, ви пережили дещо подібне.

Дитині буде корисно почути, як її батько чи мама вийшли з тієї чи іншої ситуації. Це допоможе віднайти сили, щоб продовжувати боротьбу.  

6. «Ти доклав/доклала максимум зусиль»

Звичайно, не все і не завжди вдаватиметься. У разі невдачі покажіть вашій дитині, що ви бачили, як вона старалася. Важливо пояснити, що в житті не все залежить від нас, а на фінальний результат впливає купа факторів.

Закликайте не засмучуватися й спробувати ще, якщо дитині це справді потрібно. Часом треба стукати в одні двері декілька разів, а інколи – розвернутися й піти.

7. «Головне, щоб ти був/була щасливий/щаслива»

Дитина не має виправдовувати чиїсь очікування і завжди чинити «правильно», бо так хтось і чомусь сказав. Кожен із нас є індивідуальним, має різний набір переваг та недоліків.

Сценарії життя також не повторюються, і неможливо застосувати чарівну пігулку під назвою «успіх» для усіх та кожного. Головний обов'язок у житті вашого сина чи вашої доньки – бути щасливими, тож дайте їм це зрозуміти. 

8. "Твої помилки  твій досвід. Вони важливі" 

Дитина має розуміти, що помилятися – не соромно. Соромно не намагатися. Без неправильних рішень та легких провалів не можна отримати досвід, який бере безпосередню участь у становленні особистості.

Головне, звісно, робити висновки й не повторювати помилок. Такий підхід дозволить дитині йти по життю з впевненістю, сміливо долаючи перешкоди й не боячись невдач.

9. «Я підтримаю твій вибір»

Так, ви можете «ловити» захоплення дитини, направляти її, пропонувати свої ідеї. Але ніколи не тисніть на неї й не схиляйте до певних рішень, які їй зовсім не до душі. Зокрема, це стосується майбутньої професії.

Дайте зрозуміти дитині, що вона має зробити власний вибір, а ви – його підтримаєте.

10. «Пишаюся тобою»

Батькам зовсім не складно частіше говорити своїм дітям, що вони є їхнім приводом для гордості. Не забувайте: порівнювати дитину з іншими – точно «червоний прапорець».

Дитина має знати, що мама чи тато пишаються саме нею, і так буде попри все.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень