10 порад людині, яка хоче йти до Сповіді

Храм – це лікарня для душі

Духовне життя християнина настільки динамічне та багатогранне, але не варто забувати про потребу регулярної Сповіді. Так вважає Протоієрей Євген Заплетнюк.

Священнослужитель дав низку порад про Святу Сповідь тим, хто хоче стати ближчим до Бога.

1. Мета людини, яка йде до Сповіді, не просто принести Богу опрацьований акт про виконану роботу, Він і так чудово знає кожен наш вчинок, ще до нашого народження, а щиро розкаятися. Під час Таїнства Покаяння Бог прощає нам наші гріхи, вони зникають у небуття. Але від великих гріхів на душі залишаються шрами на все життя. Їх потрібно лікувати в храмі.

Покаяння – це не час суду Бога над людиною, а суд людини над самою собою.

2. Таїнство Сповіді залежить не від бездоганності священник, який вас слухає, а від скорботи за вчинені помилки та нанесене вами зло собі та іншим людям. Для прощення провин потрібен не ідеальний священник, а грішник, який знає чому, з чим та за чим він прийшов до храму. У лікарні жоден не сміється над хворобами.

3. Священник не суддя і не прокурор, він ваш помічник і лікар, посланий від самого Бога. Тому, ніколи не ображайтесь на неприємну правду про себе, яку можете від нього почути. Розмова з духівником може відбуватися різними способами, ідеально, якщо це діалог. Але ніколи не вчіть на пам’ять текст свої сповіді.

4. Не виправдовуйтесь. Не шукайте винних у своїх гріхах. Прямо скажіть, що грішили і що визнаєте себе грішником. Не думайте, що священник буде про вас погано думати, коли дізнається «всю правду». Ця «правда» потрібна найперше для вас самих. Сором на сповіді – від диявола. Запитайте свій сором, де він раніше був, коли ви тільки збиралися переступати Божі Заповіді.

5. Для того, щоб наше Покаяння було свідомим, до нього слід приходити з вірою та підготовкою на всіх рівнях природи людини: тілесному, душевному та духовному. Під час Сповіді треба попросити Бога про прощення та сил більше не повторювати гріхи.

6. Намагайтесь постійно сповідатися в одного священник, так як і у світському житті ви постійно користуєтесь послугами одних і тих самих спеціалістів. Які ознаки доброго служителя? Він знаходить на вас час, він готовий слухати, не тисне своїми порадами та директивними вказівками. Він регулярно служить Божественну літургію, уміє співчувати та співпереживати.

7. Кожен гріх і пристрасть мають протилежну собі чесноту, якої потрібно вчитися частіше практикувати. І, звичайно, не можна забувати просити Бога про особливу допомогу.

8. Молитва в житті християнина займає особливе місце. У молитовниках є особливе «Правило перед Сповіддю», а також, «Правило після Сповіді». Їх обов’язково треба прочитати, а також, правило до святого Причастя, якщо ми плануємо причащатися цього ж дня. Християнин завжди повинен хотіти сказати в молитві хоча б кілька власних слів. Нехай вони будуть прості та наївні, їх все одно обов’язково почує Бог.

9. Святі отці завжди казали сповідатися так, наче сповідаємося востаннє в житті, щоб ми дійсно відчули, як величезний гріховний тягар з нашої душі нарешті впав. Сповідь має повернути до нормального, щасливого та повноцінного життя.

10. І наостанок, найголовніше.

Сповідатися потрібно не лише у Великий піст. Церковний Устав рекомендує це робити в кожен багатоденний піст, у день свого народження та іменин, а також, при тілесних і душевних хворобах. В цілому, оптимальний варіант для християн – це Сповідь один раз у місяць.

Джерело - cerkva.te.ua

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень