«Зима століття», якою вона була 90 років тому в Західній Україні (6 ФОТО)

Фактично вся Україна потерпала тоді від лютих холодів

[media=166792]

Ми всі чули розповіді про те, якими колись були зими.

Як  снігом засипало хати так, що люди ходили по снігу біля верхівок дерев.

Усе це виглядає трохи як байки чи легенди, але Тетяна Яцечко-Блаженко на сайті t1.ua дає цікаву розвідку про одну зиму, яка була на наших землях  рівно 90 років тому.

 

Саме таку – надзвичайно сніжну та морозну.

Далі – оригінальна публікація авторки:

90 років тому в Західній Україні була зима століття (фото)

Цьогорічна зима в Україні є в порівнянні із попередніми дуже теплою, таке відчуття, що скоро зацвітуть підсніжники і прийде весна. Проте були в історії ХХ століття і досить суворі зими.

Сучасники повинні пам’ятати зиму 1978-1979 років, коли в Європі були встановлені температурні рекорди. Незважаючи на те що морози були нетривалі, вони змогли нанести побутової та екологічний шкоди.
 

Через екстремальні холоди багато батарей в будинках лопалися, була порушена подача гарячої води і доводилося в деяких містах навіть евакуювати жителів з багатоповерхових будинків.

Також сильно постраждали плодові дерева – яблуні, вишні, груші і сливи, а з ягідних культур – аґрус і малина. Були навіть людські втрати від обмороження. 18 лютого 1979 року навіть в пустелі Сахара йшов сніг.

Проте справжньою лютою зимою ХХ століття вважають зиму 1929 року. Вона окрім низької температури була також дуже сніжною.

 

В Національному цифровому архіві Польщі є кілька світлин, які показують аномально сніжну зиму, яка була на Тернопільщині та Львівщині в 1929 році.
 

На фото бачимо залізну дорогу маршрутом Тернопіль – Ланівці та Львів-Тернопіль. Проїзд потягів тоді був зупинений, через величезні кучугури снігу, які були кілька метрів у висоту.

Перші снігопади трапилися вже в першій половині жовтня. Постійний сніговий покрив тривав безперервно з початку грудня до середини квітня, а його товщина в період з січня по березень становила від 20-60 см в низині до 100 см і більше в передгірських районах.

Через постійні снігові замети у Львівській дирекції залізниць дорожній рух майже на всіх місцевих залізницях довелося припинити на якийсь час, а коли відновили, то потяги до Львова все рівно запізнювались.

Львівські вулиці взимку 1929 року розчищав від снігу гусеничний танк. Газети повідомляли таке:

«Вже кілька днів працює у Львові – гусеничний танк, обладнаний мотором потужністю 1000 кінських сил, який використовується для видалення більших шарів снігу. Коли танк їхав по вулицях, то викликав неабияке захоплення та великий інтерес у перехожих».

Сильні морози призвели до того, що вимерзли майже всі посіви в степу і на лівому березі Дніпра.

Зима 1929 року була однією із найхолодніших по цілій Європі.

Саме в цьому році в Києві двічі була зафіксована аномально низька температура −32,2 °C, це сталося 7 і 9 лютого 1929 року.

 

На південному березі Криму температура досягала -22-25 ° С.

 

Для порівняння сама сніжна зима була зафіксована в 1908-1909 роках. Сніг лежав тоді близько 160 днів, майже пів року.

А яку зиму запам’ятали ви? Якщо маєте цікаві спогади, то пишіть в коментарях до публікації.

Посилання на джерело фото

 Тетяна Яцечко-Блаженко

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: зимаретро
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень