Зустрів війну в Альпах і обрав – Честь: найбагатша людина в армії і Воїн (ФОТО/ВІДЕО)

Його дітище – «Хартія»

Аграрний бізнесмен із Полтави, колишній учасник списку Forbes, Всеволод Кожем'яко зустрів війну в Австрійських Альпах. Через три дні дістався Харкова, створив і очолив добровольчий батальйон «Хартія», який виріс в бригаду національної гвардії.

«Хартія» вийшла на східний кордон у вересні 2022-го під час Слобожанського контрнаступу. У листопаді загін воював під Стельмахівкою та Коломийчихою на Сватівському напрямку. У грудні приєднався до оборони Бахмута.

У березні 2023-го бійці «Хартії» мобілізувалися до Національної гвардії, ставши основою однойменної бригади.

 

Всеволод міг би насолоджуватися мирним життям десь в Австрії. Але він обрав – честь!

КЛЮЧОВИЙ ЕПІЗОД ІНТЕРВ'Ю

- Коли почалось повномасштабне вторгнення, ви були в Альпах. Це я знаю. І ви поїхали в Харків, а не в Полтаву. Чому?

- Це таке питання… чому? Як чому? (Говорить англійською) Харків – це місто на Сході України, на кордоні з Росією. Я російськомовний житель України і не потребую ніякої підтримки чи допомоги від Російської Федерації…. (укр) Тут же у мене дім. Тут народилися діти мої. Як? Тут всі друзі, всі сиділи по підвалах. А дехто вже вступив в бій. Тут же був фронт. Не в Полтаві ж був фронт. Харків був напівоточений. Ворог стояв вже на окружній. Я думав в першу чергу про те, щоб встигнути приїхати, щоб росіяни не зайшли в Харків.

- Так а в Харкові ж навіть, ви самі про це говорили, що вже навіть СБУ тут не було.

- Я про це не думав. Не завжди це можна так чітко пояснити. Просто от… на відчутті, на підсвідомості – треба сюди і все.

- А що ви робите зараз?

- Зараз я допомагаю формуватися бригаді «Хартія» в складі Національної гвардії України. Я акумулюю ресурси. Я намагаюся підтягти тих меценатів, які можуть теж допомагати, волонтерів. Я намагаюсь рекрутувати туди людей. Мені тут передали в деяких правоохоронних органах, що от, типу ДФТ не працює, а він там на фонд гроші отримує. Кожна людина судить по собі. От якщо людина краде з бюджету гроші, вона думає, що я отак пристроївся і теж краду. За кожну свою дію, за кожну копійку, яку я отримав, я можу відзвітувати. Я вам можу сказати, що більш того, в мене такий є скіл вже, що я дуже ефективно можу витрачати гроші на війну. Дуже ефективно. Мало таких людей в країні насправді, які так ефективно можуть витрачати гроші на війну

- Якщо у вас є такий скіл, чому ви досі не в міністерстві оборони, не в міністерстві у справах ветеранів, мінсоцполітики, мінреінтеграції?

- По-перше, я не думаю, що там потрібні люди, які можуть казати те, що думають. Це раз. По-друге, якби я там працював, я б повісився, мабуть. Я цим людям не заздрю, бо це дуже важко. Бо ті обмеження, які існують юридичні, з точки зору роботи на державних посадах, вони не дають змоги повністю реалізувати той потенціал, який ти можеш реалізувати. Я можу його реалізувати більш ефективно у приватному секторі. Мене це повністю влаштовує. От є конкретна бригада. Ми робимо конкретну реформу армії знизу. Я намагаюся допомогти максимально всім, чим можу. І не тільки я, багато хто. Я вірю в тих людей, які будують цей військовий організм. Я вірю в ті підходи, які вони запроваджують і я максимально допомагаю тим, чим можу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень