Кінець світу, Кришталеві черепи та секрети Майя у Рівному (6 ФОТО)

Антрополог із Костополя вразив людей настільки, що його не відпускали

Костопільчанин Юрій Полюхович, фахівець з цивілізації Майя, розповів і про секрети зйомок культових голлівудських фільмів «Хижак», «Апокаліптика» та «Аватар»…

Чотири години лекції у рівненському краєзнавчому музеї перетворились на справжню подорож …до Гватемали.

Історики, археологи та культурологи прийшли на зустріч і довго не відпускали Полюховича, адже мали багато запитань.  

Зазвичай Майя, а точніше їх календар, асоціюють із кінцем світу.

Кілька років тому півсвіту занепокоїлись тим фактом, що календар Майя завершується у 2012 році. Тоді усі кинулись «на розвідку» до знавців.

Тож до Юрія Полюховича, як людини обізнаної, у грудні 2012 найчастіше дзвонили заможні люди. Причому з усього світу, в тому числі й з України.

«У грудні 2012 року мені зателефонував олігарх український і перелякано запитав про кінець світу. Мовляв що робити, бо ж стільки непосильною працею зароблено (жартує Юра – ред.). Ну, звичайно я йому пояснив, що це не календар закінчився, а лише один із його циклів. А якщо серйозно, то календар Майя нескінченний і точніший за григоріанський, яким користуємось ми», - розповів Полюхович.

Науковець, який, до речі, є епіграфістом у археологічних експедиціях у Гватемалі, розповів, що спеціалісти дешифрували славнозвісний календар частково

–  до 4 772 року нашої ери.

Юрій Полюхович також розвіяв й іншу «гіпотезу». Зокрема запевнив, що кришталевих черепів, які шукав навіть Гітлер, у Майя ніколи не було.

Історія Індіани Джонса та його пошуків кришталевого черепа Майя – суцільна вигадка задля чергового голлівудського блокбастера

Також, виявляється, Майя нікуди не зникли і спокійнісінько собі живуть у наш час. Зокрема відомо про те, що нині є 28 груп Майя. Вони відрізняються лише мовами. У них навіть є радіо і телебачення. На останньому частенько показують серіали, озвучені однією із 28-ми мов.

До слова, саме Майя подарували Європі, Україні зокрема, такі популярні продукти як кукурудза, какао, ваніль, соняшники (у Майя вони називалась сонячними квітами та росли на полях), авокадо, гарбузи, помідори, перець та квасоля. А ще одними із перших саме Майя почали … курити власноруч вирощений тютюн.

Не варто забувати про їх культуру та писемність, яка досі бентежить багатьох відомих американців. В Голівуді, наприклад.

Якщо ж говорити про кінематограф, то цивілізацією Майя досі цікавляться світові режисери.

Стівена Спілберга та Френсіса Форда Копполу – найбільше. І якщо Спілберг за мотивами фресок Майя відзняв касовий фільм «Аватар», то Коппола пішов далі. Захопившись історією цієї цивілізації, Френсіс Форд Кополла вирішив заробити на цьому грошей, відкривши свій перший шикарний готель в джунглях Центральної Америки в Белізі. Саме Беліз є одним із центрів культури Майя. Френсіс відбудував готелі у сусідній Гватемалі, Аргентині та в рідних США.

У перший раз Коппола відвідав Беліз ще в 80-х і був настільки зачарований місцевою природою та історією древніх цивілізацій, що вирішив придбати занедбаний готель Blancaneaux Lodge площею 28 гектарів.

Так, наприклад, класика жанру – американський фантастичний фільм «Хижак» із Шварценегером знімали на річці, яка розділяє дві країни – Мексику та Гватемалу.

Культового «Хижака» команда Спілберга знімали поблизу найбільших поселень Майя у Гватемалі.

Два епізоди «Зоряних війн» знімались поблизу двох містечок Майя. Наприклад, у останньому епізоді «Зоряні війни: останні джедаї» можна підрахувати пірамідні платформи Майя.

А от фільм «Апокаліпто» немає нічого спільного із цивілізацією Майя. Режисер картини Мел Гібсон за епіграф до картини взяв цитату Віла Дюранта: «Велика цивілізація не може бути завойованою, допоки не зруйнує сама себе із середини». За словами Полюховича, саме через єдність цивілізації Майя так і не змогли знищити європейці кілька століть тому.

Однак, за словами Полюховича, багато персонажів, які у фільмі представлені як Майя, насправді нічого спільного із цією цивілізацією не мають.

Сам Юрій Полюхович радіє, що в Україні є інтерес до цієї цивілізації. Люди все частіше воліють придбати екстремальний тур до загадкових Майя, яких все ж вважають «творцями апокаліпсису».

На зустрічі із рівненськими «любителями Майя» Полюхович символічно натякає на, те що інтерес до історії врятував багато народів…  

Зауважимо, що Юрій Полюхович є одним іх трьох дослідників цивілізації Майя в Україні. Він, спільно із колегами з інших країн, писав книги на цю тему, а із відомим телеведучим Костянтином Стогнієм навіть знімав документальний фільм.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень