Залізний генерал Залужний – Герой, але не Зірка: чи має рацію американське POLITICO? (ФОТО)

Головнокомандувач, який народився за 100 км. від Рівного

Американське видання POLITICO підготувало великий матеріал про Головнокомадвача ЗСУ – Валерія Залужного.

Очевидно, що Залужний у всіх викликає інтерес, позаяк він є, фактично, автором того військового дива, про яке нині говорить весь світ: Україна змогла обламати роги Другій армії світу.

Матеріал в американському виданні має назву: «Український «залізний генерал» – герой, але не зірка: Валерій Залужний – головнокомандувач, який тихо веде боротьбу проти загарбника».

Пропонуємо ключові тези розлогої публікації в POLITICO у викладі Радіо Трек:

Фото з публікації в POLITICO. Для довідки: Валерій Залужний народився 08 липня 1973 р. в Новоград-Волинському, Житомирської області, в родині кадрового військового

Представник нової генерації: «Обпалені Донбасом»

Залужний перший Головнокомандувач, який не служив у радянській армії.

Багато в чому він уособлює нове покоління українських офіцерів, які наточили зуби у важкій восьмирічній війні на Донбасі та, коли не були на фронті,  відвідували полігони по всій Європі, щоб тренуватися з силами НАТО, здобуваючи досвід – без домішку застарілих стереотипів радянської військової науки.

Така система виплекала потужну групу професійних та вмотивованих офіцерів, які прагнули до західних стандартів та сучасних методів ведення війни, заснованих на принципах децентралізації.

 

Саме така «децентралізована» манера ведення війни – із заохоченням самодостатності та ініціативи бойових підрозділів – й довела свою перевагу в Україні, -- вважають американські військові аналітики, з якими говорило POLITICO

Реальний бойовий досвід на Донбасі протягом останніх восьми показав і солдатам, і офіцерам наскільки особиста ініціатива є ключовою та визначальною у боєзіткненнях невеликих та малих підрозділів.

«Ці молоді солдати та їхні офіцери були тими, кого обпік цей досвід і хто ним – запалився.

 

Вони зрозуміли: «Гей, ми не можемо чекати, поки десь там щось вирішать генерали, перш ніж ми почнемо щось робити», — каже полковник армії США у відставці Ліам Коллінз, який працював головним помічником Джона Абізаїда, чотиризіркового генерала у відставці, якого тодішній президент Барак Обама відправив до Києва консультувати українське військове керівництво з 2016 по 2018 роки.

Зміни відбулися не відразу, але знання та досвід, здобуті потом і кров’ю у регулярних сутичках, прискорили «культурні зміни на рівні батальйону», вважає Коллінз. «Це покоління розуміло, як керувати, і я думаю, що генерали теж зрозуміли, що це реально – працює».

Сам Залужний вважає, що українське військо сьогодні складається із величезної кількості  молодих, професійних воїнів та майбутніх лідерів і керівників.

«Це зовсім інші люди — не такі, як ми, коли ми були лейтенантами. Це нові паростки, які повністю змінять армію за п’ять років. Практично всі добре знають іноземну мову, добре працюють з гаджетами, начитані», – говорить він в інтерв’ю для «АрміяINFORM».

 

«Нові сержанти. Це не козли відпущення, як, наприклад, у російській армії, а справжні помічники, які незабаром замінять офіцерів».

Тактика «вдар і відійди», яку цього року застосували українські солдати, справила приголомшливий ефект на російську військову машину.

Зі 120 батальйонних тактичних груп, які Росія вкинула в Україну 24 лютого, 40 — у тому числі ті, які керували штурмом Києва та Чернігова — відійшли до Білорусі.

Близько 29 з них – не здатні більше до бойових дій через значні втрати від рук невеликих груп українців.

«Дії їхньої піхоти, артилерії; їхні інноваційні навички й здатність використовувати безпілотники та синхронізувати це все – досить вражаючі», – сказав колишній американський офіцер, який неодноразово їздив до України, щоб консультувати військових, і який побажав залишитися анонімним.

 

«Їх спецназ і десант до цих пір діяли просто відмінно»

Залужний та Зеленський

Призначення Залужного головнокомандувачем саме по собі було частиною масштабної перебудови ЗСУ. Зеленський призначив його на найвищу оперативну посаду в липні 2021 року.

Це сталося після серйозних потрясінь в міністерстві оборони і збіглося з реструктуризацією військового командування.

«Президент хоче бачити синергію між Міністерством оборони та Збройними силами України», – сказав тоді прес-секретар Зеленського Сергій Нікіфоров.

 

«На жаль, такої синергії ми не бачимо. Ми бачимо конфлікти». Пізніше Залужний коротко підсумував свою роль.

 

«Тепер я як головнокомандувач ЗСУ відповідаю за боєготовність, підготовку та використання ЗСУ», – сказав він Радіо Свобода у вересні минулого року.

З початку широкомасштабної російської атаки наприкінці лютого Залужний уникав інтерв’ю та порівняно мало виступав на публіці, час від часу публікуючи публічні заяви на своїй сторінці у Facebook.

Деякі з цих дописів є короткими оперативними новинами про збиття російських винищувачів або знищення російської танкової колони.

Інші – це лише швидкі повідомлення, наприклад, подяки військовим лікарям, або надихання військових та українській громадськості.

  • 22 березня: «Збройні сили України – щит Європи»

  • 27 березня: «Ціна свободи висока. Майте це на увазі!»

  • 2 квітня: «Українці забули боятися. Наша мета – перемога».

Але є й довші дописи. Зокрема, досить великого розголосу набуло його звернення до деяких політиків, які знаходяться у тилу:

«Хочу звернутися до політиків, які, перебуваючи в тилових містах, розповідають про «зраду» і роблять «оцінки» оперативної обстановки.

 

Своїми безвідповідальними заявами, на зразок, противник щось нібито без проблем взяв або що нібито готується здача країни, ви ображаєте наших воїнів.

 

Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі. Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити. Про це знають всі українці. Про це знає світ.

 

Триває 24-та доба нашого спротиву

повномасштабній агресії. Спротиву, який став можливий завдяки національній єдності, нашій підготовці та мотивації.

 

Тож, я звертаюся до вас: не принижуйте наших захисників своїми «експертними оцінками». Це ж не ви зараз на першій лінії оборони. І не ваші діти», - написав Залужний.

POLITICO не вказує – до кого саме «в тилу» скеровував тоді своє звернення Залужний, але зазначає:

Хоча головнокомандувач намагається уникати будь-якого зіркового статусу, військові успіхи ЗСУ у відсічі російським загарбникам неминуче гарантують йому дуже вагоме місце в українському військовому та політичному пантеоні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень