Як «Глобус» став «Органним залом». 30 років тому у Рівному (6 ФОТО)

Унікальний ФОТОФАКТ

7 травня 1987 року, рівно 30 років тому, у Рівному відкрився «Органний зал».

На календарі у той день був четвер.

А в п’ятницю, 1 травня 1987 р., група людей, відповідальних за будівництво, чи правильніше сказати – ремонт та вчасне відкриття «Органної зали», зайшли до середини, щоб подивитися, як виглядає ця споруда за шість днів до відкриття.

Ось що каже про цю ситуацію рівняни та поціновувач історії Ігор Мислинчук у своєму ФБ-повідомленні  відповідальних:

Із історії Рівненського органного залу.

7 травня 1987 року в приміщенні бувшого кінотеатру "Глобус" вперше після двох років ремонтних робіт відбувся міський урочистий вечір з нагоди відкриття Органного залу.

Роботи з опорядження виконувало Міське ремонтно-будівельне управління (на той час керівник – Тарасенко Микола Івнович, заслужений будівельник України).

На фото, яке зроблено, до речі, 01.05.1987 р., - зал, де киплять роботи, а за стінами будівлі проходить демонстрація на честь 1 Травня.

Встановлений термін здачі об’єкту був виконаний.

Керівник управління прямо з параду прийшов на будівлю (на фото крайній справа з прапорцем на піджаку) і з ним начальник відділення Рудик Л.Ф., виконроб Кожушко П.Ф. та бригадир комплексної бригади Богданов Сергій і бригадир опоряджувальників Строінська Галина.

Ми окремо поцікавилися у п. Мислинчука

Як могло таке бути, що 1 травня в «Органній залі» ще повним йдуть роботи з опорядження, а через шість днів у цьому залі вже буде паркет, люстри, стільці, килимові доріжки і все т.п.?

Ігор Мислинчук спеціально навів для нас довідки, перевірив та перепитав, як ми розуміємо, у заслуженого будівельника Миколи Тарасенка.

Toй запевнив:

Так, усе зробили до урочистого відкриття 7 травня 1987р. Це був СРСР. Працювали і вдень, і вночі. Паркет - там має особливий візерунок. Його, до речі, натирали воском.

Ми попросили п. Мислинчука перерахувати людей на ось цьому фото.

Він відповів:

Почну cправа наліво (якщо не заперечуєте). Крайній справа – Таресенко Микола Івнович, на той час начальник Міського ремонтно-будівельного управління; Рудик Леонід Федорович – нач. дільниці Міськрембудуправління (вже немає);  Мосніцкий Віталій Миколайович – гол. інженер Облрембудтресту; Марчук _ _ – художник управління культури (?); Кожушко Петро Федорович – виконроб Міськрембудуправління (вже немає).

А так виглядає «Органна зала» нині.

Єдине, ми не в курсі – чи було встановлено сам орган із Чехії до 7 травня 1987 р.

Бо, коли вони спромоглися за шість днів ще й орган встановити, налаштувати  та налагодити, то це взагалі...

P.S.

Як нам підказують:

Після відкриття Органного залу в 1987 р., через два роки, був виготовлений за індивідуальним проектом орган виробництва чехословацької фірми „Рігер - Клосс”.

З іншого боку, в групі РОВНО/РІВНЕ, в коментарі того ж таки Ігоря Мислинчука читаємо

Про історію, як в Рівне потрапив орган може краще і достовірні розповісти Мельничук Микола Філімонович, а також яка артистка внесла свій вклад в те щоб в наше місто все таки потрапив німецький орган, який мав їхати зовсім по іншому адресу.

Там же Игорь Демчук додає:

Велику частину робіт з оздоблення на той час вів Рівненський художньо - виробничий комбінат.

 

Директор Вакулінський Вячеслав Якович та головний художник комбінату Марчук Анатолій Сигізмундович, та багато інших талановитих художників.

 

Скульптуру муз робив Сівак Микола Станіславович, а вітражі робив Львов Міша, різблення з дерева всередині Баранова Оля.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень