«Устю треба не розширяти, а звужувати їй русло», - Хомко сказав (ФОТО)

Чи є шанс, щоб річка ожила?

Ми не одноразово звертали увагу читачів на те, що в зоні між вулицею С. Бандери та самим Басівкутським озером наша річка Устя виглядає практично дикою і дуже навіть – живою.

В зв’язку з цим, ще на минулому тижні, ми запитали в міського голови Володимира Хомка:

Чи не було б краще для нашої річки, якби ми прибрали бетонні плити з її берегів?

 

Плити викладені тут, вочевидь, для краси в рамках будівництва Гідропарку та підготовки Рівного до святкування 700-ліття у 1983-му році.

Хомко відповів нам що ні.

Що, насправді, Усті, для того, щоб вона ожила, треба не розширяти русло, а навпаки його – звужувати – з тим аби збільшити в річці течію.

 

Аби вона сама таким чином себе прочищала – у природний спосіб .

Згадати про цю розмову змусили гарячі дискусії в соцмережах Рівного, які точаться цими днями довкола фоторепортажу від Valerij Viter‎ 

У ньому ми бачимо низку світлин зроблених при березі Басівкутського озера, вода якого в цю пору цвіте і виглядає абсолютно несимпатичною.

Люди, які коментують ці фото в соцмережах, часто згадують того ж самого міського голову.

Проте, нагадаємо, що озеро на Басовому Куті це, все ж таки, – не озеро. Це просто розширення русла тієї ж самої нашої ріки Устя.

Володимир Хомко в своєму кабінеті (фото -- ілюстративне)

Можливо вас зацікавить що казав Володимир Хомко в нашій дискусії на цю тему:

- Якби ми були країна як Білорусь, чи Німеччина, то всі проблеми нашої Усті можна було б вирішити дуже просто.

 

Її проблема в тому, що вона вже до Рівного приходить «виснаженою», без води. Чому? Бо забудували та розорали й засіяли всі пойми. Через це зникли струмки, які живили річку. Через забудову – зменшився притік дощових і талих вод.

 

Коли це почалося? Вам нагадати? Це йде за всі часи Незалежності. Зараз це все привести до норми можна, але для цього потрібен… Диктатор. Або ми всі маємо навчитися слідувати закону.

 

Зрозумійте, цеж не одної Усті стосується. Це з усіма ріками в Україні таке. Абсолютно з усіма.

Уста на одному з нещодавніх фотопроектів у Рівному, покликаному привернуту увагу містян до долі річки

Одним словом, Хомко не вірить, що єдино правильне рішення відродження річки Устя може бути застосоване в Україні і пропонує виходити з реалій сьогодення:

- Щоб забрати підтоплення в центральній частині міста, це треба мільярди. Їх може виділити лише Уряд. Така сама проблема зі зливовими каналізація ми в усіх містах України.

 

Тобто лише якийсь неймовірний ріст економіки та дуже мудре державне керівництво можуть дати нам в підсумку вирішення всіх цих питань у комплексі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень