Убивство та розчленування «Стоматолога» в м. Рівне на тлі поклоніння «Русані» (6 ФОТО)

«Пам’ятка» (АК)

Алекс Харват -- зліва і на коні

Деякі речі добре проявляються у співставленні та порівнянні.

Візьмемо «Русану» на вул. 16 Липня.

Це така хата в Рівному, яку десь у Львові чи Тернополі, у Луцьку чи Івано-Франківську просто соромилися б показувати людям.

 

У нас же – із доброго дива – Рівненська обласна рада, якій, видно, нема чим більше зайнятися, взяла й оголосила «Русану» пам’яткою.

Пам’яткою чого може бути «Русана» – архітектури, культури, історії?

Що такого пам’ятного в житті рівнян та м. Рівне пов’язано з цією хатою, де нібито колись жила челядь, яка обслуговувала палац Любомирських і тому тепер обласна рада – на честь тієї прислуги – оголосила цю неоковирну хату пам’яткою?

Виглядає, що перед нами спектакль, в якому різні сили борються за те, хто саме збудує на місці «Русани» висотку (багатоповерхівку).

І головне – не дати зробити це комусь.

При цьому, всі сторони використовують громадських активістів та їхні щирі почування, задурюючи людям голови нісенітницями, замість того, аби винести на публічне обговорення одне просте запитання:

Що нам, як громаді, робити з кварталом у самому центрі міста, де пустують величезні території та стоять неоковирні хати, і де в нас, у Рівному, міг би бути або офісно-житловий квартал висоток-багатоповерхівок, або псевдо-історичний пішохідний квартал для туризму, шопінгу та відпочинку, забудований у стилі «старого міста»?

 

У другому випадку – з будинками типу тих, що їх зводить зараз Мар’ян Года на Канті чи збудував Дмитро Котляров (як автор проєкту) біля Філармонії.

Тобто, по суті, стратегічно є дві концепції забудови кварталу в межах вулиць 16 Липня, Чорновола та Драгоманова: «під Європу» чи «під Америку».

І та, і та концепція – нормальні; і та, і та – дають простір всім для інвестицій, розвитку та заробітку.

 

Просто треба відкрито й публічно вирішити, куди ми рухаємося і як ми будемо розвивати центр міста.

 

Вирішити і запустити сюди людей з грошима – різних людей, але під єдиний концепт розвитку цієї території

Сектор міста про який іде мова. Фактично на 60-80% він незабудований і стоїть пусткою, чекаючи... Чого?

Замість цього у нас запускається петиція про створення в нічим неприглядній «Русані» музею для Олександра Харвата і відповідної фото-школи.

Тобто, на словах ми всі говоримо про якусь наче «стратегію міста», а по факту руйнуємо будь-яку перспективу такого розвитку, зберігаючи в центрі Рівного квартали архітектурних почвар, пустирів та нерозберихи.

"Будинок вчених", який наче припиняє свою роботу, міг би стати ідеальним -- Музем Міста

Алексу Харвату, до речі, було б зараз логічно зробити музей в «Будинку вчених» від якого наче відмовляється Рівненська обласна рада через його «неприбутковість».

А давайте не дамо перетворити цю споруду під щось чергове офісно-прибуткове.

 

Це ж реально одна з найгарніших та історично важливих будівель міста.

 

Міська рада Рівного цілком могла б звернутися до обласної ради і попросити передати приміщення «Будинку вчених» на баланс міськради під повноцінний «Музей Міста».

У такому музеї цілком могли б знайтися площі і для експозиції Харвата та для його фотошколи.

Це одна з найцікавіших архітектурних та історичних споруд м. Рівне

Але повернемося до «Стоматолога»

Якщо «Русана» у 99,99% мешканців Рівного ніяких особливих спогадів та емоцій не викликає, то «Стоматолог» навпаки – «намолене рівнянами місце».

Місце, через яке пройшли десятки поколінь рівнян, які ходили туди дітьми, а потім водили туди ж своїх дітей та внуків.

 

Місце, до якого десятки тисяч рівнян завжди поверталися з радістю, залишаючи тут свою енергію, свої емоції, свої відчуття.

Насправді, саме цей «Стоматолог» – це і є пам’ятка.

Справжня пам’ятка Рівного. Не тому, що він такий гарний чи цінний в архітектурному плані. А тому, що він – рідний нам, рівнянам. У буквальному смислі – кільком поколінням рівнян.

 

Заради чого його тепер мають знищити?...

Заради якогось підвалу Любомирських, де вже збіднілі представники цього роду,  перебравшись жити з палацу до парку, зберігали собі картоплю, буряки, квашену капусту, моркву, можливо якесь вино чи сало, але…

Де здоровий глузд?

 

Що це за помутніння із тими Любомирськими в Рівному? Із тою хатою, в якій жила їхня челядь, чи з тим підвалом, в якому вони тримали гриби?

 

Чому ми маємо тепер заради дивного фетишу в головах небагатьох спотворювати Рівне і руйнувати його дійсно дорогі – десяткам тисяч рівнян – символи?

Початко проект реконструкції в парку передбачав збереження Богатиря ("Стоматолога")

Безперечно, світ не зупиниться, якщо «Стоматолога» зруйнують, розчленують, а його рештки складуть десь на господарському дворі парку.

Безперечно, якщо в «Русану» вирішать вгатити кілька мільйонів бюджетних гривень, аби облаштувати там музей, то в цьому теж нічого страшного не буде.

Світ втрачав набагато важливіші споруди і робив набагато більші помилки, але…

Навіщо?

Фрагмент нинішнього "Будинку вчених", свсітлині, якій понад 100 років

P.S.

Якщо все питання в 300 тисячах грн, то давайте попросимо міську раду ці гроші виділити на порятунок «Стоматолога».

Це буде правильне політичне рішення.

Від Редакції:

АК – авторська колонка. Усі оцінки та думки в матеріалі – авторські

Ми готові опублікувати альтернативні точки зору

Пишіть

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень