Цікаве поруч: Ізяслав – районний центр Хмельниччини сповнений історією

Це маловідоме містечко буде цікавим для тих, хто любить історичні пам'ятки

На півночі Хмельницької області на берегах Горині знаходиться Ізяслав, центр історичної Заславщини.

Доїхати сюди можна маршруткою, яка вирушає з Центрального автовокзалу кілька разів на день (зверніть увагу на те, що остання маршрутка на Рівне з Ізяслава відправляється о 16:20), подорож триватиме близько двох годин.

Цей районний центр, наповнений історичними пам’ятками, бува важливим регіональним центром у 17-19 сторіччях.

На жаль більшість історичних споруд зараз перебувають у занедбаному стані тому, якщо Ви будете досліджувати руїни будьте обачними.

Ось умовний маршрут руху для тих, хто їхатиме з Рівного: 

Натисніть на картинку, щоб її збільшити

При в’їзді до міста зі сторони Рівного, одразу можна помітити костел Івана Хрестителя (попросіть водія зупинитися біля дитячого садка, костел буде поруч). Будівництво храму розпочалося у 1599 році за наказом князя Януша Заславського.

Будівля не одноразово руйнувалася, зокрема і козацькими військами, проте у XVIII ст. костел було відреставровано коштом  Барбари Сангушкової. Храм пережив дві Світові війни та перебував у відносно нормальному стані до середини ХХ ст.  

Будівля костелу, 1950-ті роки

Після передачі костелу машино-тракторній станції храм перетворили у водонапірну вежу, це спричинило просідання ґрунту та руйнацію будівлі. У 60-х роках завалився дах, а у 1984 костел згорів. 

Вид на костел, сьогодення

Зайшовши сьогодні всередину ви помітите як швидко природа захоплює залишену людьми територію.

  [media=157912] [media=157908] [media=158074]

У костелі велика кількість написів 

Деякі написи можна помітити у важкодоступних місцях

Після того, як ви огляните костел вийдіть до головної дороги та йдіть нею до моста через Горинь (орієнтиром вам слугуватиме собор Різдва Христового від нього спускаємося дорогою вниз та ліворуч). 

Собор Різдва Христового

Перейшовши його вам необхідно буде піти праворуч вулицею Шевченка, яка виведе вас до костелу святого Йосипа та палацу Сангушків, знову ж таки, майте на увазі, що палац перебуває в аварійному стані.

Вид на палац Сангушків, праворуч (не потрапив на фото) костел Йосипа.

Вид на палац Сангушків (фото -- суттєво збільшується)

Палац Сангушків було збудовано у другій половині XVII ст. він відрізнявся від решти шляхецьких маєтків того часу особливою архітектурою, яка відповідала смакам Барбари Сангушкової.

На сьогодні це найбільша палацова руїна на території України.

[media=157917] [media=157916]  [media=157915]

У стінах будівлі безліч дірок, і перебувати там небезпечно, хоча це місце облюбувала тутешня молодь 

Одразу навпроти палацу розташований костел св. Йосипа пам'ятка пізнього бароко, збудована у другій половині XVIII ст. Храм діючий, але коли ми були у Ізяславі територія була закрита 

[media=157918]   У Іязславі є ще одне цікаве місце – монастир бернардинів, пам'ятка XVII ст. Проте вже досить довго тут тримають в'язнів.

Вид на монастир бернардинів з мосту

Вперше монастир почали використовувати як в'язницю у 1920-х роках ХХ ст., у 1950-х там діяла дитяча трудова колонія, а з 22-го жовтня 1960 року Замкова виправна колонія №58.

Дорогу до монастиря буде знайти не важко – його особливо помітно з моста через річку, хоча найшвидше до нього можна дістатися від костелу Івана Хрестителя (див. карту з маршрутом).  

Стіна в'язниці з вартовою вежею

Треба мати на увазі, що зараз це режимний об'єкт, тому на вільний доступ всередину розраховувати не варто.  

[media=157928] [media=157921] [media=157929]

Якщо ви будете у місті за теплої погоди ви неодмінно побачите ось таких рибаків, можливо хтось з них зголоситься показати вас на своєму човні.  

Рибак на рідній нам річці Горинь

Ізяслав – це цікаве та поки не надто відоме містечко.

Ссподіваємося у майбутньому в Україні знайдуться кошти для того, щоб покращити стан архітектурних пам’яток і тоді цей районний центр отримає увагу на яку він безумовно заслуговує.

[media=157919]   Ізяслав можна вважати батьківщиною «вулканців», вигаданої цивілізації з серіалу «Star Trek» оскільки актор Леонард Німой, який грає у серіалі напів-вулканця Спока походить саме з Ізяслава: цей факт залишається маловідомим навіть серед фанатів наукової-фантастики. 

Німой, який народився вже у США, називав місто старою назвою  Заслав.  

[media=157897]  Рекомендуємо переглянути коротке відео про Ізяслав, там ви зможете зокрема почути як Спок розмовляє своєю рідною мовою  їдишем. 

Натисніть плей, для перегляду відео

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень