WSJ: «Участь США в захисті ізраїльського неба викликали біль та іронію в Україні» (ФОТО)

«Америка на розтяжці»: як тепер пояснити небажання допомагати Києву?

Ситуації в Ізраїлі «хороша» тим, що змушує Білий Дім та Конгрес США – визначатися: вони почнуть нарешті реально допомагати Україні, чи відкрито визнають: «Ми – друзі Путіна і самі дали йому згоду на захоплення України ще влітку 2021 року»

Свіжа стаття у впливовому “The Wall Street Journal” не ставить запитання так прямо, але вказує на тепер уже всім очевидну проблему.

Головна ідея публікації – чому США захистили Ізраїль але два роки нічого не зробили для захисту України, що страждає від нальотів таких самих дронів та ракет?

Головні прихильники Путіна в Білому Домі: Байден та Салліван

ПЕРЕКЛАД СТАТТІ WSJ

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування після того, як США та їхні союзники кинулися притьма захищати Ізраїль від масованої атаки Ірану, на тлі виразно обмеженої з їхнього боку підтримки Києва.

Українські міста більше двох років перебувають під обстрілом російських ракет і безпілотників того ж типу, які використовувалися під час атаки Тегерана на Ізраїль.

США та коаліція західних і арабських партнерів збили майже всі 170 безпілотників, близько 120 балістичних ракет і близько 30 крилатих ракет, випущених Іраном у суботу, перш ніж вони навіть досягли повітряного простору Ізраїлю.

Фото зі статті в іншому виданні The Atlantic, яка вийшла під заголовком: "Чому літаки США захищають Ізраїль, але не Україну?"

Українці ж, навпаки, місяцями благали про більший захист від російських атак, які посилилися, тоді як життєво важлива допомога від США залишається в Конгресі в глухому куті.

«Тепер увесь світ переконався в діях союзників Ізраїлю в небі та сусідніх країн, наскільки ефективною може бути єдність у захисті від терору», – сказав Зеленський. 

 

«Терор має програти скрізь і повністю — не десь більше, а десь менше».

Володимир Зеленський

Українські чиновники утримуються від прямої публічної критики політики США, побоюючись, щоб їх не вважали невдячними за підтримку Вашингтона. 

Інші були менш дипломатичними:

 «Немає нічого, крім американської боязкості, яка пояснює, чому ми не робимо цього для України», — сказав Джон Гербст, колишній посол США в Україні та кар’єрний дипломат у відставці.

Джон Гербст

Чиновники ж адміністрації Байдена заявили, що їхній підхід до України та Росії є адекватним з огляду на ризик ескалації.

США та їх союзники в Організації Північноатлантичного договору в перші дні війни чинили опір українським закликам створити безпольотну зону, посилаючись на матеріально-технічні труднощі та ризик прямого конфлікту з російськими військовими.

Відтоді побоювання ескалації також утримували США та союзників від постачання Україні іншої зброї.

Нещодавні затримки допомоги з боку США підбадьорили Росію, яка відбирає територію у нечисленних і виснажених українських військ на сході країни. 

Тим часом США критикують Україну за використання безпілотників дальнього радіусу дії власної розробки для нанесення ударів по цілях у глибині російської території.

Ходорковський опублікував колонку в "The Economist" під заголовком: "Допомога Ізраїлю не має йти за рахунок України"

Замість того, щоб допомогти Україні створити таку мережу протиповітряної оборони, яку має Ізраїль, Захід надав Києву цілий комплекс обладнання, яке пригальмувало атаки Росії. 

Але запаси протиповітряної оборони в країні виснажуються через посилення  російських ударів по електростанціях та іншій цивільній інфраструктурі.

«ЛЮДИ ПОЧИНАЮТЬ НЕНАВИДІТИ США»

Мер другого за величиною міста України, Харкова, на який припав основний тягар останнього періоду ракетних ударів, сказав, що може лише бажати захисту, як у Ізраїлі.

«Звичайно, я хочу такої можливості, щоб захистити наше місто від такого роду атак», – сказав міський голова Ігор Терехов. 

 

«Необхідно захистити і їх, і нас», – сказав він про Ізраїль та Україну.

«Люди починають ненавидіти США», — каже Володимир Дубовик, доцент, директор Центру міжнародних досліджень Одеського університету імені І.І.  Національний університет імені Мечникова.

У той час як Україна та Ізраїль зазнавали повітряних атак своїх ворогів, обидві країни мають принципово різні відносини безпеки зі США.

США не мають оборонного договору з Ізраїлем, який би зобов’язував його надавати допомогу, але Ізраїль десятиліттями підтримує особливі відносини зі США як з найближчим партнером Америки на Близькому Сході. 

  • Ізраїль є одним із найбільших сукупних одержувачів зовнішньої допомоги США з часів Другої світової війни.
  • Відповідно до 10-річної угоди, укладеної в 2019 році, Вашингтон зобов’язався надати Ізраїлю 38 мільярдів доларів військової допомоги до 2028 року.
  • Обидві сторони тісно співпрацюють у розробці передових військових систем, включаючи систему протиповітряної оборони «Залізний купол», яку Ізраїль використав у суботу для блокування іранських  напад.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень