Рівнянин із США виголосив «Многая літа» Подрев’янському (8 ФОТО)

Дещо про день народження та київську прем’єру нової «СМС – п’єси «Звірі» уславленого автора.

Відомий рівнянин Юрій Шевчук, який викладає у Колумбійському університеті (Нью-Йорк), перебуває нині в Києві та Львові з циклом лекції на теми мовної ситуації в Україні.

Шевчук, взагалі, відомий своїми дотепами і жартами. Він чудовий оповідач історій та лектор.

Учора він розповів нам, що йде на прем’єру вистави Леся Подрев’янського «Звірі».

Ми зауважли, що Подрев’янський зі «Звірями» буде в Рівному 03 грудня*, а Шевчук кинув, що

Це символічно, бо пройде рівно місяць від першої прем’єри і… від дня народження Леся. У нього День народження сьогодні. Треба буде якось акуратніше святкувати, бо завтра беру участь у парламентських слуханнях…

Шевчук і його товариш "Подя" (Лесь Подерев'янський)

Ми ще поспілкувалися із Шевчуком на різні теми, а вже цієї ночі на своїй сторінці в Фейсбук він виклав, практично, звіт-рецензію про прем’єру п’єси Подрев’янського у Києві.

Вам може бути цікаво, хоча би тому, що там стисло йдеться про цілу низку речей. Зокрема, про культуру кемпу.  

Ось цей текст (виділення наші)

Сьогодні народини Леся Подерв'янського.

Сьогодні Лесь запросив мене на виставу своєї СМС-опери «Звірі». Для тих, хто знає, що таке кемп, це був унікальний зразок українського кемпу, української кемп-опери.

Для тих, хто не знає шо воно таке, раджу почитати впливовий есей впливової Сузен Сонтаґ «Зауваги про «кемп» (Susan Sontag "Notes on "Camp" http://faculty.georgetown.edu/…/Sontag-NotesOnCamp-1964.html Вони написані ще в 1964 р. Саме так, тут ми відстаємо на добрих півстоліття від Заходу, або ж випереджаємо його.

Було цікаво спостерігати, як за сценою, так і за публікою, достатньо заможною, щоб дозволити собі відвалити 300-600 грн. за вхід.

Ця бурлеск-постановка, користуючися загальноприйнятним і таким комфортним для нових українців форматом змішування мов (російсько-українська лінґвошизофренія), робила, як на мене, цікаву річ: вона інфільтрувалася у зросійщену свідомість київського глядача з усіми його ґанапольськими, шустерами, радіошансонами, макарєвічами-дтд-шєвчюкамі, і зсередини підривала її українськими антиколоніяльними смислами, спритно і, підозрююю, навіть без авторського наміру закамуфльованими суржиком.

Знезброєна в такий спосіб публіка раптом опинялася віч-на-віч з посиланнями Подерв'янського, де Сталін і Гітлер тотожні, де російщина синонім цивілізаційного дикунства: "Дастаєвскій наше всьо, на дварє мітеліца. Я старуху замачіл. Чьо с нєй канітеліца".

Це перші враження.

На світлинах кемп-маестро виходить на кін на вимогу захопленої публіки клубу "Атлас", що на вул. Січових (а не Сєчєвих) Стрільців. Підорзрюю, що з кожним новим переглядом "Звірі" стають ще кращими. Для мене це був справжній антропологічний почастунок.
[media=73191]

До речі українці на уродини співають не "хьоппі бьорсдзєй", а "многая літа". Многая літа Лесю!!!

Шевчук "дурачиться"). Існує підозра,що по центру - славетний Григорій Грабович


P.S.

* Сергій Гамлюк звернув нашу увагу на помилку 

Наскільки я розумію, за місяць у Рівному будуть не "Звірі" а авторські читання Митця.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень