Рівненський Гідрометеоцентр попереджає про борщівник (УВАГА)

Попереджений – захищений!

Напевно ви чули про таку рослину, як борщівник.

Вікіпедія про неї пише:

Борщівни́к Сосно́вського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae). Відноситься до інтродукованих в Україну, , трапляється майже по всій території — на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Борщівник Сосновського, нарівні з борщівником Мантегацці та борщівником персидським  є активними інвазивними видами в Європі та Україні, проти яких розгорнута боротьба.

Окремо про борщівник можна прочитати таке:

Одна з найбільш серйозних отруйних рослин – борщівник Сосновського.

На відміну від свого нешкідливого побратима борщівника сибірського, цей житель лісів і полів дуже небезпечний. В червні-липні якраз настає пора його цвітіння.

Чим небезпечний борщівник?

Якщо дорослу рослину (може бути близько трьох метрів у висоту) рвати або рубати, його сік, потрапляючи на шкіру, викликає важкі опіки, аж до 1-го ступеня.

У соці міститься речовина, що робить шкіру дуже чутливою до ультрафіолету. Небезпечні всі частини рослини – листя, стебла, плоди.

 

Навіть простого дотику досить для того, щоб отруйний сік потрапив на шкіру і під впливом сонячного світла утворилося запалення. Причому сік може потрапити на шкіру навіть через одяг.

Якщо сік бризнув дуже рясно, то на шкірі утворюються пухирі, наповнені рідиною. Заживають вони дуже довго, залишають виразки, пізніше – плями і рубці.

Що робити при контакті з рослиною, розповіла відома українська лікарка Ольга Богомолець на своїй сторінці в Facebook:

Найкраще, звичайно, взагалі не чіпати цього гіганта (до речі, в юному віці рослина безпечна, тому на дачах його краще скошувати молодим).

 

Якщо сік потрапив на тіло, тут же змийте його водою. Якщо води немає, то акуратно прикрийте місце чимось і по затінку біжіть додому. Не давайте променям сонця торкнутися пошкодженого місця.

 

Дома ретельно промийте проточною водою з милом і не менше двох діб не виходьте на сонце.

Можете намазати шкіру протиопіковим засобом.

Далі чекайте появи пухирів, які лікуєте так само, як і опіки. Якщо пухирі болять і дуже напружені – стерильною голкою можете зробити маленьку дірочку в покритті пухиря, щоб випустити частину рідини. Але сам пухир не чіпайте – рідина в ньому стерильна і під цим покриттям рана швидше заживе.

 

Якщо був контакт з очима – негайно зверніться до лікаря, самостійно з опіком очей ви не впораєтеся. Потрібно буде використовувати протизапальні ін’єкційні препарати.

Рівненський Гідрометеоцентр при цьому закликає:

Просимо написати, де в Рівному та області вам зустрічався борщівник!

 

Попереджений - захищений!

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень