Рік без Кузьми...

За цей час у Луцьку встановили пам’ятник відомому музиканту. У Волновасі на честь лідера гурту "Скрябін" назвали вулицю, а на початку цього року ще одна з’явилась під Харковом – в Люботині. Мешканці інших міст звертаються з такими ж пропозиціями до місцевої влади.

А ми вирішили поцікавитися думкою знаних рівнян, чи потрібна нам вулиця Кузьми Скрябіна? Чи пам’ятник? Чи, можливо, краще іменем Андрія Кузьменка назвати концертний зал? Отже...

 

ВОЛОДИМИР ХОМКО - міський голова Рівного.

- Про це треба питати мешканців. Причому, тієї вулиці, яку будемо перейменовувати. Є вулиці «неконфліктні», щодо перейменування яких ніхто не обурювався. А є декілька вулиць, які потрібно зняти на довивчення.

Я з ним (з Кузьмою – ред.) не був особисто знайомий, але слідкував за його творчістю. Особисто мені він симпатична людина. По світогляду, по всьому... Як мешканець Рівного, як Володимир Хомко, я не проти й жити на вулиці Скрябіна. Але, як міський голова, маю підходити до цього відповідальніше, бо дехто хоче щось більш патріотичне, щось ближче йому.  

 

 

ГАЛИНА КУЛЬЧИНСЬКА - заступник міського голови Рівного.

- Я думаю, що Кузьма посміявся б над пропозицією назвати вулицю його іменем. На моє переконання, найкращою згадкою про нього було б облаштувати у кожному місті, зрозуміло, що за певних фінансових умов, спортивно-концертний комплекс, де б проходили рок-концерти. Де, за прийнятними умовами, могли б виступати рок-колективи та групи такого формату, який підтримував і сам Кузьма. Я говорю не про класичні зали, а саме про спортивно-концертні. Де більшість аудиторії, яка присутня на концерті, могла б стояти. Де ти можеш рухатися. Де ти можеш танцювати. Де тобі дозволяє приміщення почуватись максимально вільним.

 

Безперечно, цікавою є думка мистецьких рівнян...

ГЕННАДІЙ ФІСЬКОВ - диригент симфонічного оркестру «BREVIS».

На наше запитання пан Фіськов відповів теж питанням:

- А чому б не назвати вулицю й на честь лідера групи «Брати Гадюкіни»? Скрябін же сам вчився на творчості цього музиканта.

Тому, в деригента оркестру «BREVIS» двояке відчуття. Вважає правильним вшанувати пам’ять Кузьми, бо це легендарна постать. Каже, що можна було б встановити пам’ятну дошку Скрябіну.

 

ЛЕОНІД РЕПЕТА - автор, виконавець, заслужений артист України.

- Безумовно, потрібно увіковічнювати пам`ять про таких людей, як Кузьма. Але зробити це треба цікаво та креативно, щоб не відгонило «совком» і не було черговою галочкою для чиновників. Найперше, що може спасти на думку, це, звісно, назвати іменем Скрябіна концертний зал. Наприклад, у парку Шевченка. Тоді Кузьму рівняни згадуватимуть, коли йтимуть на концерти українських виконавців, а вони, у свою чергу, кожного разу могли б виконувати одну із пісень «Скрябіна».

 

Поцікавились ми й думкою РІЧАРДА ГУРИЧА, лідера гурту «ManGust».

Річард хотів би утриматися від коментарів на цю тему, бо до Кузьми ставиться стримано. Не всі його погляди розділяє й істерію навколо особи Андрія Кузьменка не підтримує. Однак, припускає, що вулицю його ім’ям назвати можна, але тільки у випадку, якщо стоятиме вибір між «вулицею Скрябіна» та якоюсь зовсім нейтральною назвою.

 

РОМАН ЯВОРСЬКИЙ, керівник івент-агенції «Мегаподія», депутат міської ради, зауважив, що ідея з пам’ятником йому не дуже подобається. Вважає, що краще алею чи площу назвати на честь Кузьми. Скажімо, десь неподалік музичних шкіл. Або там, де збирається творча молодь. Підтримує й ідею з назвою концертного залу. Можливо, нового у парку Шевченка. А можна було б і літню естраду назвати.

 

ТАРАС МАКСИМЕНКО - начальник міського управління культури.

Для Тараса Максименка трагедія, яка сталася з Кузьмою, й досі є дуже болючою. Торік він планував виступ музиканта, оскільки тоді ще був директором «Тексильника», де 12 лютого й мав відбутися концерт групи «Скрябін»...

Пан Максименко, як давній прихильник творчості Кузьми, переконаний, що він заслуговує на вулицю у Рівному. І вулиця ця має бути не «на три хати», бо потрібно враховувати величину особистості Скрябіна, його енергетику та доробок. І, як людина, яка має безпосереднє відношення до питання перейменування вулиць у нашому місті, розповів, що й самі мешканці Рівного звертались з відповідною пропозицією, щоправда, з запізненням. Але ці пропозиції вивчатимуть, тому що буде ще нагода назвати одну з вулиць обласного центру іменем відомого й багатьма улюбленого музиканта.

А щодо пам’ятника, то:

- Пам’ятники встановлюють, щоб людину не забували. А Кузьму й так пам’ятатимуть. Його «пам’ятником» є його творчість. Він сам його собі збудував.

До речі, свою думку, шановні читачі, ви можете висловити, взявши участь в опитуванні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Наталка Панфілова

Наталка Панфілова

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень