Політичне рішення по «Русані» обійдеться бюджету м. Рівне в 20-50 млн грн? (ФОТО)

«Що робити» (АК)

Нинішній міській владі дісталося у спадок чимало «скелетів». Одним із них є будинок, в якому донедавна розміщувалося кафе «Русана», і який останнім часом став місцем культового поклоніння для достатньо великої кількості активістів, які, власне, й голосували за нинішню владу.

Рішення по «Русані» лише на перший погляд виглядає простим. Насправді воно є дуже складним, і як всяке складне рішення у житті міста, воно є – політичним, бо вимагає грошових витрат.

А будь-яке питання, де на кону стоїть майно чи бюджетні кошти громади, є – політичним. За визначенням.
 

Політка ж є «мистецтвом можливого».

Для людей, які сповідують своєрідний культ цього будинку, що вгруз в асфальт на перехресті вулиць 16 липня та  Драгоманова, єдиним правильним рішенням є:

- Повернення будівлі у власність міста (зараз вона в оренді у підприємства «Русана ПЛЮС»)
 

- Повне відтворення її внутрішніх простінків та кімнат
 

- Підняття будівлі з асфальту чи розкопка асфальту до рівня «польської бруківки»
 

- Максимальна реставрація будівлі як пам’ятки історії
 

- Облаштування тут «Музею Міста»

Праворуч -- реставраційні роботи, які вже ведуться в цій будівлі. Активісти ж вважають подібну реконструкцію -- злочином проти пам'ятки

Скільки б могла коштувати така затія, сказати зараз складно. Напевно, десятки мільйонів гривень.

Проблема ускладнюється тим, що будівля була передана в оренду, а орендар вже провів ремонтні роботи і вніс вже так звані «невід’ємні покращення»

Внесення таких «покращень» - це класична схема дешевої приватизації майна громади чи державного майна, яка діє в Україні з початку 90-х у межах курсу на реформи (та приватизацію), забезпечуючи активне та нищівне роздержавлення та знесуспільнення України.
 

Проблема в тому, що люди, які виступають за збереження «Русани», переважно типово голосують за партії, які виступають саме за реформи та роздержавлення України.
 

Крім того, проблема в тому, що «приватизація через внесення невід’ємних покращень», це не є щось – антизаконне. Це саме те, що дозволяють ЗАКОНИ України.

Замінючи старі стіни, підлоги та простінки, будівельники укріпили дах і тепер зводять нові міцні конструкції

Тепер питання – що має робити міська влада?

Фактично, її закликають піти проти законів, апелюючи до того, що орендар, буцімто, порушив внутрішні стіни будівлі, хоча з іншого боку, порушивши ті гнилі простінки орендар, можливо, саме і вберіг «Русану», розчистивши у ній місце для нових міцних стін.

Принаймні фактом є те, що «Русана», попри неймовірну любов до неї енної кількості активістів, з точки зору офіційної науки та офіційної культури – ніколи більш-менш важливою Історичною Пам’яткою не визнавалася.

Ми зараз не сперечаємося про історичну та архітектурну цінність будівлі.

Мова про те, що розірвати угоду з орендарем через суд, напевно, буде надзвичайно складно.

І, швидше за все, неможливо. Тим паче, що за нашими даними, у цьому випадку, йдеться про структуру, за якою стоять надзвичайно потужні юридичні сили.
 

Тобто виходить, що єдине реальне рішення між Містом та ТоВ «Русана ПЛЮС» може бути тільки – політичним. Тобто – полюбовним.  

На горі буде 2-ий поверх, ослаблі від часу елементи заміняються. Чим погана така реконструкція при збережені фасаду та планування будівлі?

Які тут є варіанти?

Перший варіант може бути для бюджету Рівного геть недорогим. Але тоді активісти мають поступитися і відмовитися від ідеї мати в цій будівлі комунальний МУЗЕЙ.

Якщо ТоВ «Русана ПЛЮС» реально хоче зберегти будівлю (а саме так виглядає з фото, на яких ми бачимо внутрішні роботи, які там ведуться), тоді просто треба дати їм закінчити все розпочате і спокійно з цим жити.
 

Проблема тут, однак, в тому, що, провівши такі роботи, ТоВ «Русана ПЛЮС», зможе претендувати на приватизацію згаданої будівлі, яку з часом зможе так само легко взяти й знести.


Знести та збудувати на її місці якийсь хмарошкряб, чи що їй вже там дозволять.

Інший варіант – переговори з реальними власниками ТоВ «Русана ПЛЮС», виділення їм – як компенсація – певної земельної ділянки десь у місті на умовах, що вони самі погодяться на програш в суді та відмову від оренди цієї будівлі.

За тим, повернення «Русани» у власність міста та проведення в ній усіх необхідних робіт згідно з кошторисом для облаштування тут Музею, про який мріє енна кількість активістів Рівного.

І скажіть тепер, що це не складне питання?

Важко навіть уявити, авторитетів якого рівня необхідно залучати, аби його спокійно, грамотно та полюбовно вирішити.

І то не факт, що те рішення буде – правильним та реально відповідатиме – істинним інтересам громади.

Наприклад, на думку Вашого автора, треба забувати за питання «Русани» і вже зараз збирати усіх девелоперів (забудовників) Рівно для обговорення їх участі в модерновій забудові всього кварталу в центрі міста, обмеженого вулицями 16 липня, Драгоманова, Соборна та Чорновола.
 

Для створення тут масштабної відпочинково-торгівельної пішохідної зони.

Ліворуч район обмежений вулицями 16 липня, Чорновола, Драгоманова і Соборної. Праворуч -- квартал між ЦУМом та МБК і Парком

При цьому питання «Русани» мало б вирішуватися тоді як 125-те в комплексі всіх інших питань – стратегічного розвитку території, здатної стати справжньою туристичною, відпочинковою та комерційною атракцією Рівного.

Це гарантувало б стабільні та довготривалі заробітки тут для всіх, хто б захотів увійти в цей процес.


А місця вистачило б усім. (Бо є ще квартал грандіозних можливостей між ЦУМом та Будинком Культури і не менш смачний – справді історичний – квартал «Воля» на Пивзаводі)

Район між ЦУМом та МБК -- аерозйомка

Таке одномоментне розширення поля дискусії, учасників та варіантів дозволило б зняти наявні дрібні суперечності між усіма сторонами та почати – витягати Рівне із чадного болота війни забудовників до чогось справді цікавого, модерного та європейського.

Ну, але…

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень