17-го липня народився Командувач Дійової Армії УНР – Тютюнник (ФОТО)

Він помер від розриву серця у Рівному

Тарас Пилипович учора був нагадав але, на жаль, ми не побачили.

Тож повідомимо сьогодні, бо, певно, не всі знають:

17 липня 1890 р. народився Василь Тютюнник - Командувач Дійової Армії Української Народної Республіки, генерал-хорунжий.

 

Василь Тютюнник був блискучим військовим стратегом часів Української революції 1917-1921 рр.

 

«Підполковник Василь Тютюнник – енергійний, гарячий, вмить охоплював найскладнішу військову ситуацію і блискавично переходив до рішення, часто парадоксального в своїй талановитості», - згадував про нього його ад’ютант, поет Євген Маланюк.

 

В кінці травня 1919 р. українська армія опинилася в скрутному становищі, воюючи на три фронти - проти більшовиків, білогвардійців та поляків.

 

Саме Василь Тютюнник розробив унікальний стратегічний план прориву військ УНР, в результаті якого вдалося врятувати тисячі бійців та відбити у ворога міста Проскурів (нині Хмельницький) та Кам’янець-Подільський.

 

Через місяць Василь був призначений Командувачем Армії УНР. Згодом, вдалося розвинути успіх – у серпні 1919-го під командування Тютюнника від більшовиків було звільнено Жмеринку і Вінницю.

Ліворуч -- меморіальна дошка на Полтавщині, праворуч -- могила в м. Рівне

У листопаді 1919-го Командувач захворів на тиф. Однак, боровся до кінця, останнє розпорядження писав у гарячці – при температурі 40 градусів.

 

Тяжко хворого Тютюнника було доправлено у рівненський госпіталь, де він помер 19 грудня від розриву серця. Похований у Рівному.

 

Василь Тютюнник прожив усього 29 років, але став справжнім взірцем борця за волю та незалежність України.

 

Пам’ятаємо наших Героїв!!!

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень