Кому була присвячена «Червона рута», яка вперше прозвучала на сцені у травні 1971 р.? (ФОТО/ВІДЕО)

І зразу стала улюбленим шлягером для мільйонів

Володимир Івасюк та Марія Соколовська-Марчук: він називав її "Мусею"

Свої пісні «Червона рута» та «Водограй» Володимир Івасюк написав ще студентом у 1970-му. Проте, вже невдовзі «Червона рута» стає шлягером завдяки однойменному фільму та перемагаючи на конкурсі «Пісня 71».

Вважається, що музою Івасюка в ті роки була його одногрупниця Марія Соколовська-Марчук. Свого часу про неї розповіло видання День.

Чарівна білявка Марійка Соколовська (тоді їй не було й 17 років) зразу після закінчення Коломийської середньої школи № 1 вступила до Чернівецького медичного інституту. Старостою групи, у яку вона потрапила, був не хто інший, як Володимир Івасюк.

 

Марійка грала на скрипці й відразу стала учасницею оркестру народного ансамблю пісні й танцю «Трембіта». Серед скрипалів, звичайно, був і Володимир Івасюк.

Марійка Соколовська ("Муся") каже, що не підозрювала про почуття свого однокурсника. Ви в таке вірите?

На заняттях вони сиділи поруч. Вона добре пам'ятає, як деякі викладачі могли піднімати Володю кожного заняття й при цьому говорили йому:

«Ну що, Івасюк, ви вже визначилися, ким будете — лікарем чи композитором?».

Володимр Івасюк -- український геній -- непростої долі

Марійка давала Володі свої конспекти, коли він не встигав добре підготуватися до семінарів — їй було боляче, коли намагалися принизити Володю. Одного разу під час занять (це було взимку) Володя підійшов до неї і показав їй вірш.

Це був текст пісні, яка невдовзі стала знаменитою на весь світ — «Червоної рути». Потім Володимир написав спеціально для неї цей текст. І підписав: «Мусі від Володі».

Саме їй -- Мусі -- Володимир Івасюк першій показав свою "Червону руту"

Ось що пригадує сама Марія про видатного композитора: 

- Володя підійшов до мене вже у перший день навчання у медінституті: «Ти граєш на скрипці? Значить, будеш грати в ансамблі». Ми були разом з ним увесь час: вдень — заняття, ввечері — репетиції камерного оркестру і оркестрової групи інститутського ансамблю пісні і танцю. Любов до музики і медицини єднала нас.

 

Молодість сама по собі прекрасна, але незрівнянна ні з чим, коли поруч з тобою людина, яка тебе розуміє і підтримує у всьому, зачаровує тебе своєю красою і розумом, дарує тобі ніжну гру чарівної скрипки і свої перші пісні.

 

Я завжди старалася йому допомагати, ми разом здавали сесію, святкували дні народження та весілля своїх однокурсників. Коли збиралися на репетиції, Володя завжди підходив до мене і цілував у щоку.

 

Дуже часто приносив мені пиріжки, які випікала няня Міля. А називав мене лише Марічка або Муся.

 

Уже пізніше мені розповідали, що Володя був у мене закоханий. Але сам він ніколи не зізнавався мені. Напевно, йому легше було про все сказати у піснях… А які почуття були у нього у студентські роки — не важко здогадатися, адже свої найкращі твори він написав саме під час навчання у медінституті.

 

Якось будучи вже наприкінці 80-их у Львові, я купила там книжку Володимира Івасюка «Моя пісня», в якій була надрукована «Елегія для Марії». І лише тоді, прочитавши, я зрозуміла глибину його почуття до мене:

 

Мадонні незнаній
Віками лунали
Органні хорали
В густі небеса.
А я тебе знаю,
Тебе я кохаю,
Люба Маріє!

Неймовірно як легко і стрімко розквіт геній Івасюка, як швидко перед ним розступилися всі і відкрилися всі двері

Треба зазначити, що після успіху «Червоної рути» та «Водограю» склалося так, що Володимир Івасюк перевівся до Львова. Шляхи його та Марії – розійшлися.

Вона розказує:

- Ще будучи студенткою, я вийшла заміж за викладача. Володя надіслав тоді вітальну телеграму зі Львова. Мене часто запитують, чому ми не одружилися з Івасюком. Мабуть, не доля…

 

Але свого старшого сина, який теж працює лікарем, назвала на честь Володі. Коли Івасюк помер, я одна з його однокурсників була на похороні.

 

З того часу Володя часто мені сниться: він стоїть на горі у своєму синьому костюмі, а я йду до нього. А якось він привидівся мені на вулиці… Пам’ять про Івасюка — свята для мене: його фотографії, автографи, листівки…»

https://youtu.be/t6nXzkzh5x4Тріумф "Червоної рути" на конкрсі "Пісня 71"

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень