Хто буде головою Рівненської обласної ради

«Свобода» (не) вирішує – все!

Якби ми жили на Заході, то знаючи склад Рівненської обласної ради, змогли б досить легко передбачити, хто (представник якої партії) стане головою облради.

Однак, у нас партії рідко дотримуються чіткої ідеології, а партійці – певного політичного курсу, тому, навіть знаючи всі розклади, ми найчастіше отримуємо схему з багатьма невідомими.

«Свобода» і Математика

В обласній раді маємо 64 депутати від шести партій, які подолали п’ятивідсотковий бар'єр. Це: "БПП"Солідарність" (БППС) — 19 місць, "Батьківщина" — 16, Радикальна партія Олега Ляшка — 10, "Свобода" — 8, партія "Конкретних справ" — 6 та УКРОП — 5.

Математика показує, що партії, які перед виборами критикували владу, об’єднавши зусилля, можуть легко сформувати більшість:

  • "Батьківщина" — 16,
  • Радикали   — 10,
  • "Свобода" — 8,
  • УКРОП — 5

Разом – 39 депутатів. Більшість.

Тоді БППС та «Конкретні справи» сформують меншість – 25 депутатів.

Однак, у нас є проблема – партія "Свобода". Якщо послухати риторику лідерів цієї політичної сили та згадати про останні "переслідування", то немає сумнівів, що ця партія є виразно опозиційною до БППС. Однак, якщо ми подивимося, де працюють представники цієї партії, то зрозуміємо, що на Рівненщині "Свобода" є достатньо провладною.

Наприклад, Олексій Бучинський – місцевий лідер "Свободи" не лише був головою Рівненської райдержадміністрації, але й нині має геть непогану і досить хлібну посаду – начальника Управління Держпраці у Рівненській області. Очевидно, що таку посаду без відома губернатора та його доброї волі не отримують. А головою РОДА у нас є Віталій Чугунніков – представник БППС.

До речі, серед заступників чинного голови РОДА ми бачимо ще одного "свободівця" - Олександра Савчука. Та й начальником Рівненського обласного управління охорони здоров’я є теж "свободівець" - Юрій Осіпчук. Виникає логічне запитання: то як голосуватиме "Свобода" в Рівненській обласній раді – ЗА чи ПРОТИ – кандидатури на голову облради від БППС?

Ніхто точно передбачити не може, бо багато чого вирішується зараз у Києві на переговорах у головних кабінетах країни.

Кириллов

Вочевидь, саме на такі переговори покладає найбільші надії Михайло Кириллов, який явно прагне знову стати головою Рівненської обласної ради.

Про це можуть свідчити публікації в пресі, які мають достатньо замовний характер. Суть публікацій зводиться до простого: "Кириллов, може й робив помилки, але він не "регіонал", як Благодир".

При цьому, Кириллов має в активі шість штиків партії "Конретних справ". Цю партію вважають проектом Арсенія Яценюка (Кириллов, як відомо – людина Яценюка). У  партії "Конкретних справ", до речі, повно колишніх "регіоналів", так званих. Сам же Кириллов може розраховувати ще на три-чотири голоси в межах БППС. Виходить голосів 10-12. Явно недостатньо.

Юрій Вознюк – депутат ВРУ від "Народного фронту" та партійний куратор Кириллова – безперечно спробує замовити за нього слово перед Яценюком, але… Чи знайде той можливість провести вдалі переговори з Порошенком? Чи послухає Порошенко Яценюка, зважаючи на той бурштиновий безлад, який панує на Рівненщині під егідою людей Яценюка-Авакова?... Що буде запропоновано на обмін? Ми можемо лише гадати, але шанс, що й фракція БППС у Рівненській обласній раді таки отримає з Києва вказівку голосувати за Кириллова, безперечно існує.

Однак, шанс цей невеликий і БППС, найвірогідніше,зробить ставку не на людину Яценюка.

Благодир

Якщо бути чесним, то, напевно, більшість відомих вам достойних людей в Рівненській області, обговорюючи зараз, хто міг би бути хорошим головою обласної ради, часто повторюють саме це прізвище – Благодир.

Група Кироллова теж розуміє, що Благодир є набагато сильнішою кандидатурою. Тому й витягує "регіональну" карту. Реально усі прекрасно розуміють, що Юрій Благодир ніякий не "регіонал" і ніколи ним не був.

Як політик він формувався біля Володимира Литвина, але правда полягає в тому, що для Рівненщини та України Благодир цікавий не як політик, а як масштабний і сильний керівник, управлінець. Висококласний профі, який чудово знає державну службу і має унікальний послужний список. Тому кожен рік, коли Благодир не працює у органах влади, є втраченим роком, передовсім, для тих самих органів влади.

Уявити, що в БПП знайдуться люди, які вирішать обміняти його на Кириллова, практично неможливо. Але, повторимося, проблема не стільки в БППС, як в "Свободі". Хто має її переконувати?... Що треба їй запропонувати?...

Припускають, що Бучинського задовольнила б посада першого заступника голови обласної ради – з відповідним окладом, кабінетом, автомобілем і водієм… Але чому цю посаду Бучинському має пропонувати БППС?

Кучерук

Микола Кучерук – представник «Батьківщини» – от кого за логікою мали б підтримати і "Свобода", і Радикали, і УКРОП.

У Києві зараз головним питанням є боротьба з Коломойським (для Порошенка) та боротьба з Саакашвілі (для Яценюка). Тим часом у Тимошенко і Тягнибока руки вільні. Для переговорів та погодження позицій. УКРОП завжди готовий зробити щось в пику владі. Ляшко з Радикалами – також. Тому найвірогідніше, що об’єднання в Рівненській обласні раді таки відбудеться на певній ідейній та ідеологічній основі.

Тим паче, що Кучерук хоче бути головою обласної ради та має на те всі підстави. Йому ніхто не закине, що він "регіонал" чи угодовець; що він не знає життя чи не має достатнього управлінського та політичного досвіду.

Останнім часом Кучерук постійно говорить про "об’єднання зусиль" та "спільні дії", демонструючи готовність слухати різні точки зору і т.п. Тому шанси саме Миколи Кучерука можна розглядати як найкращі. На даному етапі. Бо йому також сприятимуть і вибори секретаря ради у міській раді Рівного, де комбінація є ще складнішою та непердбачуванішою, але де "Батьківщина" теж має другу за розміром фракцію. І тому…

Однак, про міську раду Рівного ми напишемо вже іншого разу.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень