До боротьби з Торгуном у Рівному підключилися поляки. Нечуваний ажіотаж

Усе через будівництво на Толстого

Як відомо, у Рівному йде боротьба проти забудови невеликого клаптику землі у центрі по вул. Толстого. Формально – через відносну близькість цієї ділянки до нашого краєзнавчого музею.

Із юридичними аспектами цієї забудови нині розбираються різні інстанції та спеціально створена депутатська комісія. Допоки виглядає, що грубих порушень забудовник (компанія «Стоград») не припустився. Однак, справа має і певний аспект – естетичний. Дехто вважає, що 12-поверхівка невигідно відтінятиме наш музей.

Існують люди, яким дуже мила старовина, і вони прагнуть «зберегти автентичне Рівне». Не виключено, що хтось має й інші якісь мотиви.

«Стоград» пов'язують з Юрієм Торгуном, який у 2000-х був секретарем міської ради, а ще раніше, в 90-х,  разом із Валентином Королюком та Володимиром Рабинюком створював «Речовий ринок» на вул. Замковій. Проте, нині Торгун більше відомий саме завдяки «Стограду» та компанії «Ізотерм С», яка виробляє утеплюючі матеріали під ТМ «Століт».

Цікаво, що сьогодні до боротьби проти Торгуна, «Стограду» та будівництва на вул. Толстого долучилося двоє рівненських поляків: Владислав Багінський та Ярослава Ковальчук, які представляють місцеві польські товариства. Відповідно – польське національно-культурне товариство ім. Реймонта та польський культурно-просвітницький центр ім. Сосновського.

Начальник міського управління культури міста Тарас Максименко оприлюднив листа, що його вказані поляки адресують міському голові Рівного. При цьому Максименко зауважує:

Ситуація навколо скандального будівництва починає набирати міжнародного розголосу. Лист польської громади міському голові - не міська влада його будувала, не їй і руйнувати...

Відомий громадський активіст Олександр Лащук підхоплює цю тему, кажучи

Міжнаціональну ворожнечу провокують забудовники! Ще нам тільки цього не вистачало!

Натомість Роман Тишкун у тій самій гілці зауважує

Шось мене взагалі дивує дана ситуація. Як приклад Британці під Біґ-беном метро побудували. І нічого, стоїть і не руйнується.

 
 

 

Тим часом поляки у своєму листі, вказують, що приміщення музею свого часу збудували польські князі Любомирські, а також перераховують негативні аспекти зведення багатоповерхівки на вул. Толстого:

Будівництво вказаного будинку поруч з історичною пам’яткою може призвести до її руйнації, спричинить пошкодження музейних реліквій і спотворить один із найзатишніших куточків нашого міста, що знаходиться в його історичній частині.

За великим рахунком, уявити, що будівництво на Толстого якось пошкодить музейні реліквії чи зруйнує сам краєзнавчий музей, можна лише у якомусь страшному сні, найпевніше такого не станеться.

А от як впишеться 12-поверхівка у той квартал, і як воно все разом там буде виглядати, - невідомо.

Зрештою, у Нью-Йорку старі церкви та будівлі відтіняються звідусіль хмарочосами, і якось з тим миряться. Взагалі ви не знайдете жодного живого міста в світі, яке б його мешканці зберігали «автентичним» та «незмінним». Єдине, що все має робитися в рамках закону, і з цим ніхто не сперечається.

Однак, найцікавіший аспект сьогоднішньої «польської історії» у тому, що Юрій Торгун, не виключено, сам має польське коріння. Фірма ж «Ізотерм С», яка випускає товари під брендом «Століт», належить до числа підприємств із найбільшим польським капіталом у Рівному.

Сам факт, що рівненські польські товариства виступають проти посутньо польського бізнесу є достатньо несподіваним. Тим паче, що напевно ніхто з рівнян не пригадає якогось іншого випадку за останні 20 років, щоби місцеве польське товариство (одне чи друге) проти чогось тут виступало.

Не виключено, що на черзі заяви інших товариств. Євреїв та росіян.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень