Чи зможе Митрополит Михаїл змістити главу ПЦУ Епіфанія? (6 ФОТО)

Все не так однозначно (АК)

16 серпня 2019 р. видання Волинь Post писало Митрополит Михаїл скоро може замінити Епіфанія, - ЗМІ

Тоді на це мало хто звернув увагу. Нині ж протистояння між главою ПЦУ Епіфанієм та митрополитом Михаїлом отримало фактичне підтвердження.

Священний синод ПЦУ засудив рішення митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який провів різдвяне богослужіння за новоюліанським календарем – 25 грудня.

Такі його дії в Православній церкві України назвали порушенням канонічного порядку.

Про це стало відомо із журналів засідання Священного синоду від 4 лютого 2020 року на сайті ПЦУ.

У Православній церкві України наголошують, що церковний календар є загальним документом помісної церкви, і зміни й доповнення до цього приймаються виключно соборно, а самовільне, одноосібне внесення змін до церковного календаря є порушенням канонічного порядку та підлягає осудженню.

«Як встановлено, Преосвященний Михаїл, Митрополит Луцький і Волинський, на власний розсуд, без належного соборного рішення Помісної Церкви, наказав двічі (25 грудня 2019 року і 7 січня 2020 року, – ред.) провести у кафедральному соборі єпархії богослужіння за чином свята Різдва Христового та свята Богоявлення. Таким рішенням він порушив канонічний порядок, самовільно вніс зміни до загальноцерковного календаря Православної Церкви України, чим дав привід до спокуси та розділень як у власній єпархії, так і у цілій Помісній Церкві», – йдеться у журналі засідання.

У ПЦУ вважають, що в умовах, коли православ‘я в Україні частково перебуває під впливом Московського патріархату, «таке непродумане та поспішне впровадження календарної реформи може привести до закріплення існуючих розділень та виникнення нових».

У журналі засідання наолошують, що рішення митрополита Михаїла про внесення змін до церковного календаря є порушенням канонічного порядку, а саме 34 Апостольського правила, яке звучить так: 

«Єпископам усякого народу слід знати першого у них, і визнавати його як главу, і нічого, що перевищує їхню владу не чинити без погодження з ним. Робити ж кожному тільки те, що стосується його єпархії і місць (селищ) що належать до неї. Але і перший нічого нехай не робить без погодження з усіма, бо так виявиться однодумність, і прославиться Бог через Господа у Святому Духові, Отець, і Син, і Святий Дух».

На синоді ухвалали «дозволити, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок)».

Нагадаємо, 25 грудня 2019 року митрополит Луцький та Волинський Михаїл відправив різдвяне богослужіння у луцькому кафедральному Свято-Троїцькому соборі.

 

Також різдвяне богослужіння традиційно відбулося і 7 січня 2020 року.


 Однак, сам владика сказав, що вже багато років святкує Різдво 25 грудня. 

Варто розуміти, що Митрополит Михаїл, який, фактично, атакував своїми діями позицію Митрополита Епіфанія, робив це не просто так.

Тим самим він, фактично, апелював безпосередньо і чітко до Вселенського Патріарха, ніби демонструючи йому:

«Дивіться, я є на багато кращий. Я вже готовий празнувати Різдво так, як це робите, Ви.


Поки інші думають і вагаються, я готовий Вам вірно служити».

Владикою, таким чином, керував чіткий розрахунок, і свого останнього слова цей ієрарх іще не сказав.

Достатньо нагадати, що Митрополит Михайїлі планувався на главу ПЦУ ще рік тому.

Його та Порошенка планам завадив тоді Патріарх Філарет, який заявив:

«Або Єпіфаній, або УПЦ (КП) – залишає це зібрання»

Без УПЦ (КП) діла бути не могло, тож Порошенко та всі інщі були змушені тоді піти на поступки перед Великим Старим.

Але…

Нині Патріарх України Філарет – в немилості. В немилості у Патріарха Вселенського – перш за все.

І Митрополит Михаїл знає – до кого він апелює, коли розказує в ЗМІ, що вже давно таємно святкує Різдво разом із католиками 25-го грудня, попри те, що Філарет – завжди був проти цього і прямо Михаїлу – дорікав за самоуправство.

Очевидно, що багатьом «прогресивним» українцям, які не ходять до Церкви позиція Митрополита Михаїла може імпонувати, і вони будуть виголошувати йому «респект», але от одна думка з Форуму УП:

Авжеж, «респект»...  Зараз по усіх російських церквах в Україні говорять, що ПЦУ – крипто-католики (скриті, таємні католики) а ніякі не православні.


На території Волині, в центрі та на сході України це допоможе  РПЦ тримати і далі під контролем свої парафії та призупинити процес об'єднання громад до єдиної церкви в Україні. 


То за що респект?  За дурість, чи за відверту допомогу Москві? 


Хоча, мабуть проросійськи налаштована людина і може мати респект до владики Михаїла...

От є й така думка.

АК – авторська колонка

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень