Аеропорт паралізований «через тупість чиновників, які чекають відкатів»?

Підприємець і депутат Кириллов висловив таку думку

Аеровокзал Рівненського аеропорту, який можна презентувати як "радянське ретро"

Тему Рівненського аеропорту обласна влада невтомно «жує» уже кільканадцять років.

Змінюються голови облдержадміністрації, склад та керівництво обласної ради, адже аеропорт є обласною комунальною власністю. Кожен наступний керівник продовжує розповідати, що вже от-от прийде «золотий» інвестор, який підніме наш міжнародний (!) аеропорт, бо проводили якісь переговори. Та проблеми летовища лише накопичуються.

Через борги за енергоносії, у виплаті зарплати та сплаті податків робота летовища практично паралізована. І ніхто зараз не наважиться сказати, що аеропорт переживе цю кризу і ми нарешті будемо літати не зі Львова чи Борисполя, а з Рівного.

До коронакризи Рівненський аеропорт підписав меморандум з Рівненською ОДА та Агенцією державно-приватного партнерства, щоб коштом держави виготовити проєкт для презентації рівненського летовища й шукати інвестора.

Та які б презентації не проводили, жоден інвестор на задавнені борги не прийде, а їх, за останніми даними – на понад 30 мільйонів гривень. При цьому директор аеропорту Ігор Насинюк зміг взяти в оренду необхідну техніку для обслуговування авіарейсів, бо такі вимоги авіакомпаній. Однак рейсів немає і найближчим часом не буде.

Жодного пасажирського рейсу уже немає

Причина цього становища – тупість наших чиновників, які не хочуть брати на себе відповідальність, а хочуть брати відкати. Якщо на будівництво спорткомплексу у Рівному знаходяться чималі кошти, то й на аеропорт знайшлися б. Але виділяти їх на будівництво – це одержати відкат, а за погашення боргів відкату немає.

Більше половини у його сумі – це пеня за невчасну сплату, тіло боргу – 15 мільйонів гривень, і можна було б домогтися, аби пеню списали. Поки ми не погасимо борг, годі чекати інвесторів, які вкладуть кошти. На жаль, чиновники мають інше розуміння, і воно – примітивне, - коментує депутат Рівненської обласної ради підприємець Михайло Кириллов.

Михайло Кириллов

Кілька місяців тому компанія Ryanair шукала в Україні аеропорт для базування своїх літаків. Михайло Кириллов каже, що особисто посприяв тому, аби власник компанії отримав лист з пропозицією від Рівненського аеропорту, який навіть взяв техніку в оренду, аби відповідати високим вимогам безпеки. Почалися переговори, які невдовзі закінчилися нічим: авіакомпанія просила частково дофінансовувати вартість квитків, а облрада не закрила навіть боргове питання.

Без фінансових вкладень в аеропорт ми неминуче дійдемо до одного фіналу: територію «поріжуть» на ділянки. Поки ми не приведемо його до ладу, жоден інвестор сюди не прийде. Ті, про яких говорять, нібито вони цікавляться – то лише представники, які не бачили реальний стан справ. Я вже не кажу про зовнішній вигляд - він не такий важливий, можна за таке собі радянське ретро видати. Але який сенс інвестору вкладати кошти в це наше «ретро» з боргами? – міркує Михайло Кириллов.

У можливість передачі аеропорту у концесію депутат також не вірить. За понад рік роботи комісії з чиновників і депутатів, яка мала проводити конкурс серед інвесторів, охочого так і не знайшлося. Тепер обласна рада дала аеропорту дозвіл звертатися до Господарського суду з проханням про проведення санації до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Це на сьогодні єдиний варіант знайти кошти на погашення боргів і погасити їх протягом року, санатор складе жорсткий графік. Після погашення можна вести мову про інвестиції. Хтось має взяти на себе відповідальність. Але облрада – аморфний орган, який виконує вказівки облдержадміністрації, а там ніхто не хоче нічого робити, аби розв’язати проблему. Чиновники лише кажуть, що хочуть, іноді навіть не розуміючи суті того, про що говорять.

Наш аеропорт усе ж має перспективу, його лише потрібно вивести з кризи. Проблема - у відсутності бажання це робити. А інакше говорити нема про що, аеропорту у Рівному не буде, - резюмував Михайло Кириллов.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень