2 нових озера та 10-15-20 багатоповерхівок можуть з’явитися на Басовому Куті? (ФОТО/ВІДЕО)

Що б хотілося знати (АК)

Колаж -- наш. Вгорі, ліворуч -- Дмитро Котляров

Під покровом снігу, заметілі та нерозчищених доріг депутати новообраної Рівнеради прийняли епохальне рішення, яким, фактично, узаконили масштабну забудову правого берега т.з. Басівкутського озера.

Насправді це у нас не озеро. Просто там є загата під мостом тож русло річки Устя робить певне розширення, яке ми традиційно називаємо озером.

Озеро те цвіте, в нього скидають нечистоти, його берегову лінію забудовують і воно гостро потребує якогось порятунку, на який вічно бракує грошей, але про який невпинно говорили всі, хто йшов на останні місцеві вибори.

Партія переможців, зокрема, провела з собою до Рівнеради цілу плеяду екоактивістів та архітектурних урбаністів, які разом із рештою представників правлячої коаліції й ухвалили на минулому тижні рішення, наслідки якого повністю оцінити зараз досить важко.

Чому?...
 

Тому що люди, які це рішення пропихнули та проголосували за нього, чомусь не горять бажанням пояснити іншим людям – мешканцям Рівного – що ж там і до чого.

Доводиться про все здогадуватися з їхніх реплік у Фейсбук та з безсловесних фото і відеоматеріалів, що їх вони самі раніше поширювали і на яких можна побачити досить дивні речі.

Наприклад, два озера, чи ставка, що їх пропонують депутати-урбаністи та екоактивісти сотворити навіщось на Басовому Куті.

Два озера для мешканців нового мікрорайону?... Тепер кажуть, що їх не буде... Але який взагалі був смисл їх малювати? (вони є і на відео -- далі)

Тепер, щоправда, кажуть, що цих озер там уже не буде, бо те, що показували раніше, то, мовляв, був лише перший концепт.

А де остаточний?...


Нам пропонують його десь шукати і знаходити самим.

Шановні депутати, керівництво міста, архітектурні урбаністи та екоактивісти, ми не повинні нічого десь вишукувати.

Це ваша задача – перед ухваленням настільки епохального для розвитку громади рішення – зібрати велику пресконференцію (громадські слухання) і з чіткими слайдами, відео та відповідями на запитання – пояснити на пальцях населенню міста:

Що саме ви там збираєтеся будувати на Басовому Куті – на його схилах над тим пляжем і далі ген до Царського Села?
 

Що це за висотки, скільки їх загалом буде?
 

Скільки  Рівне – громада нашого міста – отримає від забудовників, які планують розвернути у тій зоні свої широкомасштабні забудови.

Натомість ми маємо лише якісь уривки необов’язкових фраз і заяви, що дивитися на відео та фотоматеріали, які є в мережі, тепер не можна, бо «там буде все зовсім не так, як планувалося раніше».

Ми не знаємо, як буде, але дозволимо собі зробити кілька припущень.

Те, що каскад із трьох будинків спустиметься від Басейна до озера, ніхто не заперечує. Є лише питання щодо поверховості. Раніше, як виглядає, це все мали бути 12-поверхівки. Тепер наче поверховість обіцяють дещо зменшити, але…
 

Зменшать чи ні - ми побачимо лише по факту.

Червоним ліворуч позначено Басейн. Поруч із ним три висотки, які спускаються до озера

Мало того… Якщо ці три будинки за басейном зведуть, то в принципі з точки зору елементарної логіки – ніщо вже не зупинить подальшої розбудови там цілого кварталу багатоповерхівок.

Стверджують, що це є неможливим через певні обмеження. Але хто сказав, що обмеження, які діють сьогодні, діятимуть і через два роки або через три?...

Наша думка: за 10 наступних років весь той трикутний сегмент вздовж Чорновола – забудують. Багатоповерхівками. Навіть до гадалки не ходи.

Ось весь цей клин, швидше за все, тепер забудують. Рано чи пізно

Мало того, може це навіть буде і правильно. Хто знає?

От, наприклад, Дмитро Котляров – депутат, урбаніст та розробник самої концепції забудови правого берега Басового Кута прямо каже вже не перший рік, що Рівному треба брати приклад з Копенгагена, де теж є річка. Він там був, ту річку бачив, сфотографував і тепер те фото всім показує.

На фото ми бачимо річку, щільно забудовану по обидва боки багатоповерхівками. І чим це так вже погано?
 

Єдине незрозуміло – хто має це все оплатити?... Таку Копенганізацію Рівного?

Фото з матеріалу "4 влада"

І тут виникає головне запитання, про яке мовчить Котляров та всі, хто проголосував на минулому тижні за рішення, яке відкриває шлюзи для масштабної забудови Басового Кута:

- З якої причини забудовники мають отримувати ексклюзивну територію міста – безкоштовно? А якщо не безкоштовно, то за які гроші? Якою буде вигода від подібної забудови – для усіх мешканців та всієї громади м. Рівне?

На нашу думку, в цих питаннях, можливо, й криється причина, яка пояснює – чому все відбувається: кулуарно, закрито, без роз’яснень та широкого обговорення.

Концепція забудови правого берега Басового Кута представлена у 2018 р.

Натомість, якщо Котляров та його соратники реально хочуть забудувати Устю як у Копенгагені, то це в перспективі означає багатомільярдні інвестиції для Рівного. Його реальну модернізацію та розвиток.

Також це означатиме й відповідні заробітки забудовників.

Ніхто не проти, але з містом треба – поділитися. Не з депутатами особисто, а саме – з містом, із громадою Рівною.

Наприклад, забудовники мали б тоді взяти на себе очищення та відновлення всього русла р. Устя – від Квасилова до її впадіння в Горинь.
 

Вони ж мали б забезпечити відповідну прокладку усіх необхідних інженерних мереж та реконструкцію зливової каналізації м. Рівне.
 

Зрештою, саме вони мали б забезпечити й будівництво власним коштом дитячих садків, шкіл і т.п. – пропорційно до кількості зведеного житла.

Набережна Парижу, на якій тепер літом роблять пляж. Це правий берег Сени

Ніхто не проти того, щоб зробити в Рівному Копенгаген чи навіть набережну Паризької Сени. Але давайте уже зараз – на старті – домовимося: «Хто має оплачувати весь цей банкет?». Якими будуть внески кожної зі сторін?

Досить робити все – партизанськими методами та в явковому порядку.

Як казав хтось із класиків: «Зачем зарабатывать на убытках? Давайте зарабатывать на прибылях!»
 

Ніхто не проти. Давайте
 

Але давайте почнемо це робити – відкрито і в інтересах усього міста.

Нарешті.

Щоправда, Гугл показує в Копенгагені річку не надто подібну на нашу Устю. Швидше -- на Неву

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень