«Знав лише три слова українською»: іноземні студенти розповіли, чому приїхали навчатися до Рівного

В обласному центрі таких більше сотні

На вулицях Рівного можна зустріти чимало іноземних студентів.

Найчастіше вони приїжджають навчатися у Національному університеті водного господарства та природокористування.

Там навчається 109 студентів із-за кордону. З них 87 відвідують навчання денної форми, – розповіли Суспільному в університеті.

Найбільше в іноземних студентів в НУВГП з Азербайджану, Туркменістану, Республіки Гани та Союзу Коморських Островів.

Мухаметгули Атакарриєв – студент четвертого курсу факультету автоматизованого управління технологічними процесами розповів, що приїхав з Туркменістану. Обрав Україну, бо тут навчався його брат:

Він розповів, що це гарна країна і місто Рівне. Університет – хороший, викладачі й колеги теж. Чесно сказати, спочатку: маленьке містечко, куди я потрапив?

 

Зараз дуже подобається Україна і саме Рівне. Якби в мене запитували, де я хочу жити, я б відповів, що Рівне і все. Мені все подобається: наш університет, і наші начальники, і наші дівчата, всі викладачі. Дякую їм! Вони завжди допомагають, завжди підтримають, нам це дає сили, – розповів Мухаметгули Атакарриєв.

Бакарі Юсуф приїхав із Коморських Островів. Він навчається на другому курсі магістратури на факультеті фізіотерапії. Він майже не розмовляє українською, але, розповів, спілкуватись з іншими студентами все ж вдається.

Мені подобається Україна. Зараз дистанційне навчання, все нормально, – каже Бакарі Юсуф.

Азхар Мохамед – абітурієнт факультету фізіотерапії. На навчання приїхав теж з Коморських Островів. Він розповів, що адаптуватись до україномовного середовища було важко. Бо знав лише три слова українською: «привіт», «бувай» та «добрий день».

 У мене був друг, він був тут, в Україні, і саме в Рівному. Він пояснив, що тут нормальне життя й навчання. І воно не дуже дороге.

 

Мова не була легкою і говорити з українцями – це теж було нелегко. Я, як бачив українську букву, звичайно, було дуже та дуже важко. Я не знав, як читати.

 

Це було перший раз – я слухав звук і для мене це було як невідомий світ. А зараз все добре, тому що я зараз можу читати, можу писати, – розповів Азхар Мохамед.

Азхар Мохамед додав, що йому подобається дистанційне навчання, бо коли він щось не розуміє, то може перекласти з допомогою онлайн-перекладача. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook