Змії не сплять: Випадки укусів реєструють на Рівненщині

З початку вересня їх було три

Ентомологиня паразитологічної лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб розповіла, що попри холод, який накрив Рівненщину, змії ще не сплять.

Тварини зараз значно менш активні й більшість готуються до зимівлі, цьому сприяють темп умови, зокрема відчутне похолодання. Однак, у природі ще реєструються поодинокі особини, в тому числі гадюки, – розповіла Руслана Драб.

Фахівчиня радить бути обережними в лісі, адже попри малу активність, змії ще можуть кусати.

Якщо ж вберегтися від укусу не вдалося,  варто відразу промити рану, знерухомити кінцівку, зняти прикраси, прийняти знеболювальне, пити багато рідини та обов’язково звернутися до лікарні. У жодному разі НЕ рекомендується накладати джгут, висмоктувати або видавлювати отруту.  

Реакція людини на укус змії може бути різною. Укуси викликають набряки, запаморочення та блювання. В жодному разі не варто піддаватися панічній атаці, адже це негативно вплине на процес відновлення.

Як повідомили Радіо Трек в обласному центрі екстреної медичної допомоги, станом на 7 жовтня в області офіційно зареєстрували 7 випадків укусів змій.

З початку вересня відомо про три випадки укусів, які реєстрували три дні поспіль (з 22 по 24 вересня) у Рівненському, Вараському та Сарненському районах. В усіх випадках пацієнтів госпіталізували.

Окрім змій, небезпеку також несуть і кліщі, в яких, до речі, починається період осінньої активності. За словами Руслани Драб, станом на кінець вересня на один прапорокілометр налічувалося 10 кліщів, що немало.

Аби не стати жертвою цих членистоногих, важливо одягати на прогулянки захисний одяг, не гуляти у хащах та у високій траві. Після прогулянок варто ретельно перевіряти, аби не допустити укусу кліща. Адже поки людина не рухається – членистоногі не кусають, вичікуючи слушного моменту.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook