Змінити місце для голосування можна буде онлайн. Але – через 5 років

На наступних виборах президента

Відповідні зміни розробила ЦВК.

Повідомляється, що серед багатьох нововведень – можливість подавати заяви про тимчасову зміну голосування в електронній формі і одразу на два тури.

 

Відповідні посвідчення будуть теж електронні, їх надсилатимуть на електронну пошту.

На розробку необхідних сервісів фахівці ще мають достатньо часу, адже протестувати нововведення можна буде аж через 5 років, пояснює начальниця відділу ведення держреєстру виборців Рівнеради Анна Зелінська:

- Ухвалене таке рішення.

 

Але оскільки у нас загальнодержавні вибори наразі не передбачаються, вони мають бути значно пізніше – у 2024 році – тож механізму як воно буде ще немає.

Щодо того, чи полегшить це роботу працівникам відділу держреєстру, Анна Зелінська ще не знає. Каже, що спершу треба дочекатися роз’яснень:

- Побачимо, я не можу сказати, бо я не знаю механізму виконання.

 

От хай нам розроблять це все, коли ми будемо працювати – тоді я зможу дати оцінку.

 

Але як для виборця, то мені здається – це зручно.

 

Було багато людей, які одразу знали, що вони будуть і на перший і на другий тур виборів змінювати місце для голосування. Що людині йти один раз, стояти чергу, а що двічі.

 

Ну і звичайно можливість електронної подачі заяв для сучасного виборця - це теж зручно.

Анна Зелінська уточнила, що відповідні зміни не стосуються місцевих виборів.

Зауважимо, що на президентських і парламентських виборах найбільший ажіотаж щодо зміни місця голосування спостерігався саме в останній день подання заяв. А фахівці відділу держреєстру працювали кілька місяців без вихідних. 

Після двох турів президентських виборів ЦВК дещо спростила процедуру, скасувавши необхідність подання довідок про мотив зміни місця голосування.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook