За 100 грн на тиждень – закрити потребу у вітамінах: Користь скумбрії для людини
Є значні переваги риби
Вживання скумбрії – основа збалансованого раціону. Цей вид риби має великий вміст жирних омега-3 кислот, які допомагають запобігти утворенню тромбів і зменшити накопичення жирових відкладень в артеріях.
Користь скумбрії
Жирна риба, така як скумбрія, тунець, лосось і оселедець, містить більше омега-3 жирних кислот. Дослідження показують, що омега-3 жири можуть захистити здоров'я серцево-судинної системи, знижуючи ризик інсульту і серцевих захворювань.
Риба також містить жиророзчинні вітаміни A, D і E, а також полярні ліпіди. Ці корисні сполуки можуть зменшити запалення, рівень тригліцеридів, окислювальний стрес і артеріальний тиск, а також поліпшити функцію судин.
Експерти рекомендують двічі на тиждень вживати дві порції жирної риби, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Що ще має скумбрія?
- Скумбрія є джерелом омега-3, включно з ДГК, які мають вирішальне значення для роботи мозку. Омега-3 допомагають мислити і захищають клітини мозку.
- Скумбрія дуже багата на вітаміни групи В, які допомагають перетворювати їжу, яку ви їсте, на енергію. Вітаміни групи В також сприяють утворенню еритроцитів.
- Скумбрія також багата на мінерали магній, фосфор і селен. Магній бере участь у більш ніж 300 реакціях організму, включно з м'язовою і нервовою функцією, а також контролем рівня цукру в крові та артеріального тиску.
- Фосфор необхідний для вироблення енергії та здоров'я кісток. Селен важливий для здоров'я щитоподібної залози та захисту від вільних радикалів.
- Риба також є джерелом мікропластику. Ці крихітні пластикові частинки можуть потрапити до кишківника, всмоктатися і спричинити окислювальний стрес, ушкодження клітин та поширитися на інші тканини.
Поради щодо безпечного вживання риби
Намагайтеся їсти рибу помірно, що становить 340 г морепродуктів на тиждень для дорослих. Обирайте морепродукти з нижчим вмістом ртуті. Атлантична скумбрія та тихоокеанська скумбрія належать до видів морепродуктів із нижчим вмістом ртуті.
Зараз вартість скумбрії близько 180 грн за кг, одна тушка важить близько 600 г, тож за 100 грн українці можуть поповнювати свої потреби вітамінів на тиждень.
Джерело: glavred
Радіо Трек: НОВИНИ