Їх давали нащадкам розбійників: які прізвища носили українські «Робін Гуди»

Йдеться про 5 популярних прізвищ

Не таємниця, що у колись люди отримували прізвища від роду занять, своїх вад чи навпаки, переваг, назв місцевості, характерних рис тощо.

Освітній ресурс «Весела абетка» пояснює, які прізвища давали українцям, що мали «проблеми з законом», тобто були розбійниками чи якимись «розбишаками».

Таких, до речі, не так вже й багато - Левенець, Дейнека, Гайдамака, Опришко та Сердюк.

  • Скажімо, згідно з базою генеалогічного товариства «Рідні» українське прізвище Гайдамака налічує 1802 носіїв й за поширенням займає 2584 місце. Найчастіше воно зустрічається на Придніпров'ї.

Срібнянський район на Чернігівщині – найгустіший осередок цього прізвища. На одного носія прізвища Гайдамака припадає 520 жителів.

  • Прізвище Дейнека також має коріння з гайдамацького руху. Дейнеками називали вояків піхотного полку, яких набирали з усілякого наброду та погано озброєних.

Прізвище Дейнека налічує 5143 носіїв та за поширенням займає 689 місце.
Найчастіше воно зустрічається на Волині. Наразі Ратнівський район – найгустіший осередок цього прізвища. На одного носія припадає 99 жителів.

  • Сердюками називали найманців піхотних частин, які складали гвардію гетьмана та утримувалися, власне за кошти гетьманського уряду. Вони були професійними військовими заробітчанами з південної Київщини та Східного Поділля.

Прізвище Сердюк налічує 19411 носіїв й за поширенням займає 105 місце.
Найчастіше зустрічається на Запоріжжі.

Покровський район Донеччини є найгустішим осередком прізвища. На одного його носія припадає 185 жителів.

  • Левенець є синонімом слова «гайдамака», а також означає ще й «дужий юнак»

Українське прізвище Левенець налічує 2675 носіїв та за поширенням займає 1603 місце. На одного носія прізвища припадає 319 жителів.

  • Також до когорти «розбійницьких» прізвищ можна віднести й Опришко, адже саме від учасників народно-визвольної боротьби у Галичині, на Закарпатті та Буковині й пішли українці, яких зараз, згідно з інформацією ресурсу «Рідні», 2120 носіїв.

За поширенням це прізвище займає 2130 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї. Хоча Гадяцький район Полтавщини – найгустіший осередок прізвища Опришко. На одного носія прізвища припадає 305 жителів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook