Їдять удома лише жебраки, а життя розпочинається увечері, - українка поділилася звичаями, які її вразили в Іспанії

Втім, зізналася, що встигла звикнути до того, що раніше здавалося їй дивним

Наталія Баньої з закарпатського Виноградова вже більше 10 років живе у Іспанії.

Що Наталку вразило найбільше? Які ціни в Іспанії, скільки можна заробити за місяць, які звичаї для нас здаються найбільш незвичними? Про це вона розповіла «Карпатському об’єктиву».

Дешеві продукти та дорогий Інтернет

Наталія Баньої на Закарпатті працювала медсестрою, але зарплата була невисокою, тож подалася світ за очі шукати кращої долі. І таки знайшла – аж у Іспанії.

Я доглядала за старенькою бабусею. Одночасно вчила мову, освоювалася. Мене взяли легко, бо я професійна медсестра, а літній жінці, яка постійно хворіла, потрібно було забезпечити особливий догляд, часом і надавати невідкладну медичну допомогу. Мені платили спочатку 1000, а пізніше 1800 євро на місяць.

Це – непогані гроші, але молодій дівчині знаходитися постійно в одній компанії з людиною похилого віку не дуже весело, - розповідає українка.

Тож згодом вона влаштувалася у барі офіціанткою. Заробляла менше – всього 1500 євро. Але при цьому могла постійно перебувати в оточенні молоді, позитивних, усміхнених життєрадісних людей.

Загалом іспанці уміють насолоджуватися кожною миттю і не думати про завтрашній день. Вони дійсно емоційні, але дуже відкриті, з ними не буває нудно і вони настільки балакучі, що розговорять навіть мертвого, – зізнається закарпатка.

Зі своїм чоловіком Наталія познайомилася в кафе, у якому працювала.

Альберто був моїм постійним клієнтом. Він змінив докорінно моє життя. Сам на той час працював у сфері туризму, тож спонукав і мене до того, щоб пішла вчитись. Згодом ми одружилися і відкрили власну агенцію.

Загалом середня заробітна плата в Іспанії до 2 тисяч євро, - каже Наталка. Наші можуть розраховувати, поки не знають мови, десь на 800-1000. Будівельники можуть мати й до 10 тисяч. Наші чоловіки найчастіше саме працюють на таких роботах, або ж садівниками. А от жінки – або покоївками, або на овочевих плантаціях, або ж у сфері обслуговування, – наголосила Наталія Баньої.

Витрати на проживання - помірні

Скажімо, оренда житла коштує в межах 500 євро. На продукти на двох потрібно витрати десь 300 євро. Комунальні платежі – 70-150 євро, а от зв’язок та Інтернет дорого – до 60 євро на місяць. Проїзд або заправка власного авто обходиться у 50-60 євро», – запевнила вона.

Загалом вартість харчування в Іспанії жінка називає низькою.

Іспанці вважають, що їсти потрібно у кафе та ресторанах. Тут існує думка, що снідають вдома лише жебраки. Тож ранкове смачне задоволення може коштувати 5-10 євро, а от вечірнє – 15-30.

 

Особисто я на продукти для себе, сина та чоловіка на тиждень витрачаю не більше ніж 60-70 євро, - каже Наталія.

Щодо цін, Наталія повідомила:

  • 1 кілограм рису коштує 1,50,
  • сиру – 11,
  • м’яса – 6-10,
  • ковбаси – 14,
  • макаронів – 0,80,
  • помідорів – 2,
  • огірків – 1,80,
  • картоплі – 1,20 євро
  • 1 літр молока – 0,7 – 1,5,
  • олії – 4,40 євро,
  • 12 яєць – 2,20,
  • буханець хліба - до 1 євро.

Продукти багато хто купує на ринках, а не в магазинах. Там панує завжди особлива атмосфера…

А от якщо дитина відвідує садок, то потрібно заплатити від 250 до 550 євро. Одяг – досить дорогий. Одні джинси можуть котувати більше ніж 70 євро.

 

Але ми знаємо дешеві бутики і купуємо там!, – переконує Наталія.

У дитини по два прізвища і по декілька імен

Загалом звикнути до нового життя та менталітету іспанців закарпатці було непросто.

Тут, якщо дитина капризує, кричить, батьки запросто можуть її просто залишити посеред дороги. За це їх не покарають, а малюка можуть привести додому абсолютно чужі люди.

Крім того, усі дуже емоційні, розмовляючи, розмахують руками, жестикулюють, торкаються співбесідника, усе відбувається на підвищених тонах, але дружньо, невимушено, якось природно.

Але якщо щось пішло не так, можуть побити. І за це ніхто не засудить, бо з’ясовують стосунки кулаками іспанці часто.

Чоловіки дуже ревниві, можуть влаштовувати сцени у людних місцях, але жінки теж за словом у кишеню не лізуть, уміють дати гідну відсіч. Спочатку мене це все насторожувало, але тепер і сама стала такою!, – каже колишня виноградівчанка.

Цікаво, що в Іспанії після заміжжя жінки не беруть прізвищ чоловіків, а діти мають багато імен.

Іспанцям важко зрозуміти, як то в Україні жінка може взяти прізвище чоловіка, який їй не є генетично родичем… адже носіями імен та прізвищ є виключно батьки. Дитину можна записати або на прізвище матері, або батька, або дати їй подвійне прізвище. Більшість саме так і роблять.

Імен тут також у людей по два-три, але може бути й більше.

Наприклад, усі ми чули про художника Пабло Пікассо. Але мало хто знає, що його повне ім’я звучить так: Пабло Дієго Хосе Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Сіпріано де ла Сантісіма Тринідад Мартір Патрісіо Руїс-і-Пікассо. Для іспанців це – норма. Тут вірять, що чим більше у людини імен, тим більше янголів її охороняє. У мого сина Дієґо аж 8 імен, – переконує Наталія Баньої.

Як наголошує наша землячка, її спочатку дуже дивувало, чому в іспанських містах діти гуляють настільки допізна, однак потім вона зрозуміла, у чому справа.

Тут життя розпочинається увечері. Опівночі можуть 8-річні хлопчики ганяти м’яча. Освітлення тут, варто наголосити, дуже якісне і о темній порі видно, як вдень.

 

Згодом мені пояснили, що оскільки вдень дуже спекотно, батьки випускають малечу гуляти тільки тоді, коли починає сутеніти і спека спадає.

Жінка додає, що в Іспанії, як і на Закарпатті, дуже люблять ласувати шинкою.

Тут більшість людей є любителями хамону. Чорних свиней іспанці годують жолудями, аби м’ясо було особливим.

Загалом готувати тутешні жінки вміють дуже смачно, а ситно поїсти обожнюють усі. Іспанська кухня дуже багата на морепродукти, оливки, овочі та фрукти. Розмаїття страв велике, усі вони апетитні та досить калорійні.

Скажімо, мігас – поживний сніданок із залишків їжі: черствого хліба, ковбаси та овочів. Готується швидко і просто. Замість нашого бограчу – тут гаспочо. Це – крем-суп із помідорів, огірків, перцю, цибулі, часнику та оливкової олії. Я його одразу полюбила і залюбки готую!, – стверджує Наталія Баньої.

Що ж стосується кориди, якою славиться Іспанія, то як заявляє закарпатка, у багатьох куточках держави, завдяки екоактивістам, наразі вона під забороною.

Щодо неприємних моментів, то виділяє вона лише один – екологічний, бо, на її думку, з захистом довкілля від шкідливих впливів у цій туристичній країні не все так гладко…

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook