Як визначити, що картопля вже дозріла і її пора збирати
Шпаргалка для дачників та городників
Почнемо з того, що період вегетації ранньої картоплі складає від 70 до 90 днів.
Однак різниця у три тижні – доволі суттєва, тож розповідаємо, як визначити, що картопля вже дозріла.
Найпростіший спосіб дізнатися про це - вийняти з-під двох кущів по картоплині і потерти їх між собою. Якщо шкірка злущуватиметься, то копати картоплю іще не час.
Зауважимо, що дерти шкірку нігтем – поганий варіант. У такому випадку ви не дізнаєтеся, чи насправді готова до викопування картопля, адже нігтем шкірка зішкрібається у будь-якому випадку.
Коли найкраще збирати врожай
Бульба у сховищах має зберігатися сухою, тому копати картоплю під час дощу чи коли ґрунт іще мокрий або ж температура повітря нижча за +5°C, не варто.
Запам’ятайте, що картопля, викопана при низьких температурах, буде чорніти зсередини.
Так само не слід збирати врожай цієї культури у спеку, коли температура повітря вища за +25°C. За таких умов картопля може обгоріти на сонці і згодом гнити в уражених місцях.
Викопану картоплю треба підсушувати, але робити це під прямим сонячним промінням не варто. Сушити її треба у тіні, накривши соломою. Так картопля має пролежати близько двох тижнів. За цей час вона пройде лікувальний період, а пошкоджені картоплини згниють.
І тільки тоді бульбу сортують i переміщають у місце, де вона зберігатиметься.
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ