Як виростити мікрозелень на підвіконні за кілька днів
У зимово-весняну пору, коли організму бракує вітамінів, на порятунок може прийти мікрозелень
Мікрозелень – це не якийсь окремий вид овочів чи рослин. Це невеликі паростки добре знайомих нам капусти, гороху, салату, буряку, базиліку, шпинату, гірчиці, руколи тощо.
Урожай мікрозелені збирають вже за 10-14 днів після висівання насіння, коли рослини сягають 5-6 см заввишки і мають два справжні листочки. Тоді вони містять максимум корисних речовин. Мікрозелень збирають і вживають без коріння.
Фахівці запевняють, що мікрозелень набагато корисніша за дорослі рослини.
Як вирощувати?
Робити це можна двома способами.
БЕЗ ҐРУНТУ. Насіння замочити на ніч. Невеликий контейнер наповнити тирсою (листяних дерев), покласти зверху вологу вату, марлю, паперові рушники, агроволокно тощо. Коли насіння набрякне, промити його і дуже густо посипати по поверхні марлі, поприскати водою, накрити плівкою, поставити у тепле темне місце.
Щодня провітрювати і зволожувати (“ґрунт” має бути постійно вологим!). Коли з’являться стебла (на 3-4 день), зняти плівку і поставити контейнер на добре освітлене підвіконня.
Зрізати зелень можна тоді, коли вона буде заввишки 4 см і з’являться 1-2 справжніх листочки (через 5-14 днів після висівання). Щоб мікрозелень росла швидше, поливати (пирскати) краще теплою водою.
У ҐРУНТІ. Знадобиться широкий неглибокий контейнер, субстрат для овочевої розсади (біогумус і кокосове волокно 1:2), дренаж (дрібна галька або керамзит), поліетиленові ковпачки-теплички. Вирощувати так само, як і без ґрунту.
Що вирощувати?
Крес-салат має ніжну зелень з легким гірчичним присмаком. Насіння сходить дуже швидко, через 2-4 дні, а їсти його можна через 10-14 днів. Можна вирощувати на вологій серветці.
Гірчиця, редиска і редька ростуть дуже швидко. Їхнє листя має ніжно-гострий смак із характерним ароматом. Добре росте на звичайних зволожених серветках.
Соняшник росте дуже швидко і смачний в салатах.
Дуже смачна пророщена сочевиця. У салаті вона смакує, як горіхи.
Один із найсмачніших – горох. Він солодкий, соковитий, має товстий пагін. І росте досить добре і швидко.
Всі види капусти дуже швидко сходять і дають приємну на смак зелень.
Джерело: Сім'я і дім
Радіо Трек: НОВИНИ