Як перевірити свіжість курячих яєць, не розбиваючи шкаралупу: проста хитрість
У цьому вам допоможе найпростіший тест
Визначити, чи свіжі яйця, можна за допомогою простого тіста, не розбиваючи шкаралупу. Для цього вам знадобиться тільки посудина з водою і яйця.
Тест із водою
Покладіть яйце в склянку з водою і уважно стежте за його положенням. Свіже яйце — якщо яйце лежить на дні горизонтально, то воно свіже і готове до вживання.
Семиденне яйце, якщо яйце злегка піднімається і розташовується під кутом, це означає, що йому близько тижня. Таке яйце теж можна вживати, але його якість трохи нижча.
Яйце старше трьох тижнів, якщо яйце спливає вгору і залишається біля поверхні води, це свідчить про те, що воно вже не першої свіжості. Повітряна камера всередині яйця збільшилася настільки, що змушує його плавати.
Таке яйце краще використовувати з обережністю або зовсім відмовитися від його вживання.
Що робити, якщо яйце бовтається всередині?
Якщо ви відчуваєте «хлюпаючі» звуки при струшуванні яйця, це вказує на втрату його свіжості. З плином часу білок і жовток яйця починають розріджуватися, і всередині утворюється більше повітряного простору. Це не завжди свідчить про те, що яйце зіпсоване, але вживати його в сирому вигляді не рекомендується.
Для випічки або термічної обробки таке яйце все ж може підійти.
Який термін придатності у яєць?
Середній термін придатності яєць при зберіганні в холодильнику - близько 3-4 тижнів. Однак це залежить від умов зберігання. Щоб яйця довше залишалися свіжими, рекомендується зберігати їх за температури не вище +5 °C. Пам'ятайте, що навіть якщо яйце пройшло тест на свіжість, його якість може погіршуватися з часом, тому найкраще використовувати яйця в міру їх придбання.
Джерело: Главред
Радіо Трек: НОВИНИ