Як оформити відстрочку, не стаючи на військовий облік: Пояснення юриста

Відстрочку зможуть отримати одиниці

Під час воєнного стану в Україні деякі чоловіки можуть отримати відстрочку від мобілізації. Згідно із законодавством про мобілізацію та військового обліку, не всі чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призваними до лав ЗСУ. Це залежить від стану здоров’я або сімейних обставин.

Адвокатка Яна Меюс, на своїй Інстаграм-сторінці, розповіла чи мають право на відстрочку ті, хто не стоїть на військовому обліку або був з нього знятий. За її словами, чоловік спочатку повинен стати на облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Лише після цього чоловік може подати документи для підтвердження права на відстрочку, якщо на це є підстави.

 

Які чоловіки можуть оформити відстрочку згідно із законом:

  • ті, які мають проблеми зі здоров’ям, що підтверджено висновками медичної комісії;
  • є батьками трьох і більше неповнолітніх дітей або батьками-одиначками, які виховують дитину без допомоги іншого з батьків;
  • виховують дитину з інвалідністю або дитину, якій нещодавно було встановлено інвалідність.
  • є опікунами неповнолітніх дітей або осіб з інвалідністю.
  • доглядають або опікуються хворими членами сім’ї.

Також на відстрочку можуть розраховувати інші категорії громадян. До цього списку входять ВПО. 

Нещодавно Кабінет Міністрів України вніс зміни в процедуру отримання відстрочки від мобілізації щодо осіб, які доглядають за хворими родичами. 

Згідно з цими змінами, чоловіки, які доглядають за хворими батьками дружини, повинні підтвердити, що ніхто інший із родини не може замінити їх у догляді.

Однак, якщо чоловік доглядає за дружиною, дитиною або своїми батьками, йому не потрібно підтверджувати, що окрім чоловіка, ніхто не зможе допомогти сім'ї.

Джерело: TELEGRAF

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook