Як ковідна тисяча: українцям в Дії роздаватимуть гроші

По 900 гривень кожному, хто старше 18 років

В Україні візьмуться популяризувати читання, й передусім книжок українською мовою. Президент підписав закон №11251 щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг.

Відповідно до закону, українці отримають матеріально допомогу на придбання літератури:

  • протягом року з дня досягнення громадянином України 18- річного віку; 
  • при народженні дитини - одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.


Отже, вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають сертифікат в «Дії» на суму 908 грн на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки, - прокоментувала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

Таким чином видавництва зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 - 2 млн примірників книг. 

У законі прописано порядок надання субсидій. Державна субсидія надається у розмірі орендної плати, сплаченої за квартал, але при цьому розмір державної субсидії не може перевищувати: 20 відсотків загальної вартості книговидавничої продукції, реалізованої розповсюджувачем книговидавничої продукції через спеціалізований магазин для торгівлі книгами, що розміщений в об’єкті оренди.

Нагадаємо, під час пандемії короновірусу держава заохочувала українців робити щеплення проти ковіду. І за кожне щеплення тоді давали 500 гривень, які можна було використати на книжки, або квитки до театру чи в кіно. 

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook