Як 15 червня привертали у дім достаток: народні прикмети

Православні християни 15 червня згадують Константинопольського патріарха сповідника і святителя Никифора

У народі 15 червня називали Никифором-дубодером, тому що в цей день люди ходили на заготівлю дубової кори, яку потім використовували для дублення шкіри.

За традицією, в день Никифора люди ходили в гості. Дорослих було заведено пригощати вином, а дітлахам роздавати монетки та цукерки.

Також 15 червня проводили обряд на залучення в будинок достатку і благополуччя. Для цього господині з раннього ранку пекли ватрушки з пирогами і потім пригощали сусідів, родичів, знайомих.

Молоді дівчата 15 червня плели вінки з берізки та в'юнка. Вони вважалися не лише прикрасою, але і захисним оберегом від злих людей і нечистої сили.

Додатково у вінок вплітали і інші рослини, найчастіше гілочки полину.

Згідно з народними повір'ями, особливо сильно полину бояться русалки, а вони якраз стають дуже активними в першій половині червня.

Також вінки з в'юнка і полину розкладали по кутках городу або поля. Вірили, що це сприятиме гарному врожаю. Також для цього віночки розвішували на гілках плодових дерев.

Наші предки вірили, що вінки, сплетені 15 червня, захищають житло і двір від нечистої сили. Їх розвішували на вхідних дверях будинку, хлівів, комор, пташників. 

Що не можна робити 15 червня

Не рекомендували 15 червня одягати речі з металевою фурнітурою. В іншому випадку, вірили пращури, в життя увійдуть проблеми - як особистого характеру, так і пов'язані з фінансами.

Не варто 15 червня займатися сухим прибиранням - тільки вологим. У народі говорили, що якщо взяти в руки віник або мітлу, можна вимести з дому благополуччя і удачу.

Наші пращури 15 червня не купалися в відкритих водоймах, побоюючись русалок. Прапрапрадіди вірили, що в цей день «жительки глибин» можуть потягти людину на дно.

Дівчатам і жінкам не радили в цей день святково вбиратися, фарбуватися і робити зачіску. Вважали, що на занадто красиву представницю слабкої статі можуть напасти нечисті сили і відібрати її красу.

 

Народні прикмети 15 червня

  • Зранку 15 червня сонце в невеликому тумані — погода буде тихою і теплою
  • Дощ пішов — буде хороший урожай конопель і льону
  • Туман зникає після сходу сонця — до хорошої погоди
  • Під час сходу сонця стоїть духота — до негоди

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook