Візуальний огляд чи обшук? Змінюється порядок перевірки на українському кордоні

Зміни запроваджені з 15 грудня 2021 р.

Державна прикордонна служба попереджає:

Відсьогодні прикордонники мають право здійснювати поверхневу перевірку осіб, речей, транспортних засобів

ДПСУ посилається на зміни, які внесла Верховна Рада до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України».

Прикордонники отримали право здійснювати візуальний огляд осіб, речей, товарів (вантажів), транспортних засобів (поверхнева перевірка), а так само особистий огляд затриманих осіб та огляд і, в разі потреби, вилучення речей, що можуть бути речовими доказами або заподіяти шкоду життю і здоров’ю людини.

У яких випадках може здійснюватися поверхнева перевірка

Поверхнева перевірка може здійснюватися у таких випадках:

  1. у разі порушення особою чи спроби особи порушити прикордонний режим, режим у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, режим у контрольних пунктах в’їзду-виїзду або зашкодити інтересам національної безпеки України;
  2. у разі перебування особи в межах прикордонної смуги без відповідного дозволу;
  3. у разі наявності підстав вважати, що в транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
  4. у разі наявності підстав вважати, що в особи чи в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю і здоров’ю людини;
  5.  якщо транспортний засіб або річ особи є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходяться в місці, в якому могло бути вчинено правопорушення;
  6. в інших випадках, передбачених законодавством або рішенням суду.

Як буде проводитися поверхнева перевірка

Поверхнева перевірка полягає у здійсненні візуального огляду особи, у тому числі проведенні по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом.

В ДПСУ зазначають, що поверхнева перевірка не здійснюється стосовно осіб, які відповідно до законодавства користуються правом недоторканності або мають дипломатичний імунітет.

 

Ким проводиться поверхнева перевірка на кордоні

Поверхнева перевірка проводиться військовослужбовцями та працівниками Державної прикордонної служби України однієї статі з особою, стосовно якої проводиться така поверхнева перевірка.

Але у невідкладних випадках поверхневу перевірку може здійснити будь-яка уповноважена посадова особа Державної прикордонної служби України, за умови використання спеціального приладу або засобу.

 

Що мають право вимагати прикордонники

Під час поверхневої перевірки військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України мають право вимагати відкрити сумку, рюкзак, портфель, мішок чи інші засоби переміщення речей, капот, кришку багажника або двері салону транспортного засобу, показати вміст кишень одягу особи, стосовно якої проводиться перевірка.

Наслідки у разі відмови

Відмова особи виконати вимоги прикордонника тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 185-10 «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону» КУпАП.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook