Виявляється, ви неправильно гасили соду оцтом: поширена помилка господинь

Головне не порушувати пропорції

Для багатьох рецептів кондитерських виробів використовується гашена сода. Але не завжди випічка підіймається і виходить чудової якості. Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом.

Сода розпушує будь-який виріб у два етапи. Спочатку, коли стикається з кислим середовищем оцту, відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу, потім, на другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.

Як зазвичай господині гасять соду оцтом?

Більшість господинь звикли гасити соду оцтом у ложці чи склянці перед тим моментом, коли соду додають у тісто. У такому разі відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу, але цей вуглекислий газ абсолютно нічого не розпушує, тому що весь процес відбувається в ложці, поза тістом. У такому разі перший етап розпушування тіста вже втрачено, тому що кислота нейтралізує соду призначену в рецепті для розпушування виробів.

Як правильно гасити соду?

Соду треба всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки ще не додали борошно. Суміш ретельно перемішайте. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, який розпушує, залишиться у тісті.

Ще кращий, стовідсотковий спосіб — додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет — до рідких.

Тобто соду можна додати до цукру, борошна та до інших сипучих продуктів, а оцет, наприклад, до яйця, кефіру, сметани тощо. Перемішати в окремих місткостях сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом.  

У цьому випадку реакція відбувається всередині тіста, і вуглекислий газ зберігається й працює.

Потрібно мати на увазі ще такий момент — якщо у складі тіста є кислі продукти, як от сметана, кисляк, лимонний сік тощо, додатково оцет в рідкі компоненти тіста додавати не потрібно. Сода в такому тісті чудово погаситься і без оцту, а виріб вийде пишним.

Джерело: kontrakty

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook