Віталія Коваля підтримуватиме потужна команда кандидатів у депутати Рівненської міської ради

Учора на VII позачерговому з’їзді у Києві партія «Слуга Народу» оголосила, що братиме участь у місцевих виборах 25 жовтня, щоб перезавантажити місцеву владу. У Рівному на посаду міського голови від партії балотуватиметься нинішній голова ОДА Віталій Коваль. А до команди Президента Володимира Зеленського та партії «Слуга Народу» долучається усе більше активних, ініціативних, досвідчених людей, які бажають впроваджувати ефективні реформи та позитивні зміни у Рівному. Вони мають власні ідеї та план дій, які покликані змінити Рівне, сприяти його розвитку та процвітанню. Серед них – Юрій Чаборай, власник ТМ «ІнтерБетон» та Олександра Коваленко, директор туристичної фірми «Олександра». В ефірі програми «Відкритий мікрофон» вони розповіли про роботу у команді, партійний праймеріз та власне бачення змін у місті.

- Учора відбувся з’їзд партії «Слуга Народу», на якому Ви були присутні. Як ви схарактеризуєте з’їзд? «Слуга Народу» презентувала сильну команду?

- Юрій Чаборай: Так. Мав честь бути учасником рівненської делегації. Мені сподобався формат проведення заходу – динамічний та прогресивний. Це цілком відповідає пріоритетам президента, філософії команди, яку він веде на вибори в місцеві ради. Цього року відбувається дуже відповідальний етап в житті країни. Адже місцеві вибори для територіальних громад є не менше важливими, ніж президентські та парламентські. Саме цієї осені рівняни обиратимуть владу, яка щодня розв'язуватиме поточні проблеми нашого міста.
Володимир Зеленський на з'їзді підкреслив, що наша країна буде успішною тільки тоді, коли успішним стане кожен регіон. У центрі цієї історії – людина. Кожному з нас вести край до процвітання.
Сильна команда партійців, молоді й прогресивні кандидати на посади міських голів – це серйозна претензія на перемогу від партії «Слуга Народу». Звичайно, для того, щоб переконати виборців, ми маємо старанно працювати як під час виборчої кампанії, а особливо після неї. Переконаний, невдовзі партія презентує і місцеві команди, які змінюватимуть Рівне та Рівненську область.

- Кандидатом на посаду міського голови Рівного партія висунула голову Рівненської ОДА Віталія Коваля. Як ви оцінюєте такий вибір?

- Юрій Чаборай: Чудовий вибір Президента Володимира Зеленського. Віталій Коваль – це кваліфікований управлінець нового типу, який вміє об’єднувати тямучих людей для системного вирішення важливих завдань. У нього значний досвід роботи в бізнесі. Водночас Віталій Коваль має позитивні здобутки та на держслужбі. Знає, як розвивати проєкти, але й водночас вивчив всі вразливі моменти системи державної влади. Також Віталій Коваль – лідер молодої кваліфікованої команди. Ці люди вже працюють над розвитком Рівного. І ця робота буде ще ефективнішою, коли «Слуга народу» матиме більшість в Рівненській міській раді, свого міського голову, народних депутатів, уряд та президента. Ця синергія зусиль дасть змогу оперативно вирішувати важливі й масштабні проблеми розвитку міста.

- Олександра Коваленко: Хочу додати, що Віталій Коваль має системне бачення розвитку Рівного не тільки на обласному та регіональному рівні, а й на рівні країни та свого місця в співдружності європейський міст. Рівне має стати одним із західноукраїнських центрів економіки, культури, інфраструктури, комплексним хабом для всього світу. Це дуже важливо для розвитку міст у сучасному світі.

- Останнім часом вас можна часто побачити на спільних заходах партії «Слуга Народу в Рівному». Чи значить це, що ви балотуватиметеся в депутати від цієї політсили?

- Юрій Чаборай: Я справді беру участь у заходах партії. Мені імпонують і ідеї цієї політичної сили, і ініціативи, які спільно реалізовуємо. Багато в чому це відповідає моїм задумам. Подобається підхід, коли у політику хочуть залучити професіоналів різних галузей і активних громадян. Це особливо важливо під час місцевих виборів. Адже мова йде про наше місто і його розвиток. Тому хочеться, щоб у цьому брали участь експерти. Нам тут жити, дбати про те, щоб рівнянам було комфортніше, щоб вони мали більше можливостей реалізувати себе. Мені хочеться зробити та свій внесок у те, щоб місто процвітало.

- Олександра Коваленко: Я є частиною команди «Слуга Народу». І мені подобаються проєкти, які втілювали раніше і над якими працюємо зараз. Так, торік я стала помічником народного депутата Олександра Ковальчука на добровільних засадах. Нам вдалося зібрати потужну команду професіоналів, експертів у різних сферах. За цей час вдалося попрацювати над масштабними проєктами всеукраїнського рівня. Зокрема, я є ініціатором створення робочої групи практиків, яка напрацювала зміни до Закону «Про туризм», та передала на розгляд голові підкомітету з питань туризму. Це цікавий досвід. Але, крім того, у мене є загальне бачення і конкретні ідеї щодо розвитку міста, в якому живу. Хотілося б втілити ці задуми. І хотілося б це робити з командою професіоналів і однодумців. Їх я знайшла в команді «Слуги Народу».

- Нещодавно ви стали учасниками програми партії «Народний кандидат». Чому вирішили взяти участь такому партійному праймеріз?

- Юрій Чаборай: Мені подобається такий формат. Це справді механізм, який забезпечує і прозорість, і відкритість участі та, зрештою, вибору. Адже, по суті, за умовами проєкту, свого кандидата могли запропонувати й трудові колективи, і експертні середовища, і громадські організації. Тобто можливість мав кожен, хто мав бажання. А це справді важливо. Потрібно було лише мати мінімальну підтримку оточення (кандидатуру мали підтримати щонайменше 10 людей) і конкретні ідеї щодо того, у якому напрямі розвивати місто. Власне, це й була вимога до самого кандидата, який має продемонструвати свою фаховість. Для мене участь у проєкті «Народний кандидат» - це цікавий досвід. А також можливість публічної конкуренції. Я багато років працюю в Рівному. І, практично все, чого досягнув у своєму житті, пов’язане з цим містом. Я полюбив Рівне, і настав час, коли хочу сприяти його розвитку не тільки фінансово, але й на політичному рівні.

- Олександра Коваленко: Як тільки з’явилося оголошення про цей проєкт, я поширила його у себе на сторінці у Facebook. І на мене посипалися питання від знайомих, починаючи від «а навіщо?» і закінчуючи «чи справді може податися кожен, хто захоче?». Так, це дійсно шанс для охочих спробувати свої сили, застосувати свій досвід, презентувати свої пропозиції, які проєкти краще втілювати, щоб у Рівному жилося комфортніше. Це шанс залучити до процесу професіоналів. І зробити це прозоро. Я також взяла участь у проєкті «Народний кандидат», бо це хороша ініціатива, яку хочеться підтримати. І готова на власному прикладі показати увесь процес і механізм, як можна стати кандидатом у депутати.

- Чи готові ви працювати в команді Віталія Коваля? Чому?

- Юрій Чаборай: Я є власником одного із найбільших виробників бетону та бетонних сумішей в Україні. Наше підприємство підтримує ініціативи та проєкти, які пов’язані з молоддю, можливостями для її реалізації, здоровим способом життя, культурним розвитком. Але це все одно, більшою мірою, точкові заходи. Натомість хочеться справді системного підходу, масштабнішої діяльності й, відповідно, результатів. Вважаю, що це можливо із командою Віталія Коваля. Тим більше у нього в цьому плані є велика перевага – це досвід, який він здобув, працюючи очільником області.

- Олександра Коваленко: Маю життєвий принцип: якщо нічого не робити — нічого не зміниться. Якщо ми насправді хочемо реальних змін, то просто сидіти та казати, як все погано, — не вихід. Моє кредо – йди та роби. Саме тому хочу стати депутатом міської ради Рівного. Якщо є мета і бажання, то можна багато чого досягнути. Місто має змінюватися на краще. І я вірю в те, що мої напрацювання можуть у цьому допомогти. Але для того, щоб задуми вдалося втілити, потрібна команда. Хороша і професійна. Яка могла б охопити усі сфери та забезпечити комплексний підхід до вирішення наболілих для міста проблем. Яка могла б розробити й втілювати настільки якісну стратегію розвитку, що її захотіли б продовжити та наступники. Якраз команда Віталія Коваля і має такий потенціал. Я в цьому переконана.

- Що команда планує змінити в місті першочергово?

- Юрій Чаборай: У місті чимало проблем, які хвилюють рівнян. Це і погані дороги, і застарілий транспорт, і дорога комуналка, і погана інфраструктура загалом, і питання екології. Власне, плани щодо змін у місті значною мірою ґрунтуються на потребах самих рівнян. На жаль, у нас часто буває так, що роблять для людей без людей, не запитавши при цьому їх думки. Ми намагаємося уникати такої ситуації. Крім того, розуміємо важливість комплексного підходу. Тож зосередимося на різних галузях. Це, зокрема, покращення якості доріг та тротуарів, вуличного освітлення, доброустрій прибудинкових територій, розвиток ОСББ, зменшення комунальних платежів, підвищення якості медичних послуг у Рівному, їх доступність, створення робочих місць, розвиток бізнесу, залучення інвестицій, покращення рівня безпеки в місті, збільшення доступності адміністративних послуг, розвиток міського транспорту, а також поліпшення культурної та освітньої сфер.

- Що хочете змінити в місті особисто Ви?

- Юрій Чаборай: У Рівному є вже доволі давня і дуже актуальна проблема: коли пройде сильніший дощ, то центр міста перетворюється на Венецію. Щоправда, в поганому значенні, адже частина вулиць затоплена. Там ні пройти ні проїхати. Та й житлові будинки потерпають. Тому вважаю за потрібне модернізувати автономні зливові каналізації. Якраз це і дозволить розв'язувати проблему.
Також у нас є питання щодо зон відпочинку у мікрорайонах міста. Адже так складається, що основна увага і турбота про доброустрій дістається центральній частині міста. Тому планую встановлення нових сучасних дитячих майданчиків у житлових дворах Рівного, а також реконструкцію та розширення вже наявних.
Доволі актуальною є проблема транспортного завантаження вулиць. Автомобілів багато, місць для паркування нерідко бракує. Власники часто залишають авто там, де є місце. Це створює незручності. Тому у планах — створення соціального паркінгу по вул. 16 Липня.
Крім того, хотілося б продовжити реконструкцію вул. Короленка, а ще максимально впорядкувати та оновити озеленення міста, покращити екологічний стан.

- Олександра Коваленко: Я хотіла б зосередитись на соціальній сфері, адже окрім досвіду роботи в галузі туризму, понад 25 років працюю з людьми з особливими потребами як практичний психолог. Отож, щодо змін у місті, то я планую наступне. По-перше, це створення міського центру професійної підготовки та адаптації дітей з інвалідністю та їх батьків в суспільстві. По-друге, місту потрібні центри для пенсіонерів, які будуть організовувати їх дозвілля: влаштовувати культурні вечори, навчання, лайт-заняття з фітнесу, йоги, інших фізичних вправ. Вони також можуть брати участь у соціальних проєктах як волонтери. Наприклад, супроводжувати дітей до школи, займатися з учнями з малозабезпечених сімей як репетитори. Такі клуби допомогли б людям жити на пенсії повноцінним життям, почуватися корисними та потрібними суспільству і найголовніше — бути зайнятими. По-третє, створення центру логопедії для людей після інсультів, ДТП, де з ними займалися б спеціалісти, щоб відновити порушене мовлення. По-четверте, просування іміджу Рівного як гастрономічного хабу. Мова йде про об’єднання підприємців для спільної реалізації гастрономічно-культурних проєктів. Наприклад, проведення днів мексиканської, грузинської, італійської, азійської кухні з шоу-програмою у різних закладах громадського харчування міста. По-п’яте, реалізація проєктів, спрямованих на покращення ситуації з освітленням вулиць міста, пішохідних переходів. Крім того, уваги потребує і впорядкування водовідведення в місті. Бо на сьогодні це біда.

 

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4  

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook